Evenimentul Istoric > Articole online > Nevestele naziștilor. Cine a fost Prima Doamnă?
Articole online

Nevestele naziștilor. Cine a fost Prima Doamnă?

Adolf Hitler a promis în repetate rânduri că va rămâne celibatar. Locul Primei Doamne a Reichului rămas vacant a declanșat o competiție între soțiile celorlalți lideri naziști.

Nevasta care părea cea mai potrivită era Magda Goebbels, soția șefului propagandei lui Hitler, Joseph. Bine educată, vorbind mai multe limbi, simțindu-se în largul ei într-o companie elevată, Magda era înnebunită după Hitler. Führerul era și el fascinat de ea, cel puțin în primii ani ai relației lor. Magda Goebbels era singura soție care rămânea frecvent singură cu Hitler.

Soția șefului propagandei și-a îndeplinit cu brio prima îndatorire și a avut șase copii, deși graviditatea era periculoasă pentru sănătatea ei. A îndeplinit rolul de Primă Doamnă a Reichului pe 14 mai 1933 – Ziua Mamei – când a rostit un discurs radiodifuzat în care le-a reamintit femeilor germane legătura lor specială cu Führerul.

Magda era cea mai fotografiată dintre toate soțiile liderilor naziști, era îmbrăcată cu stil și mereu atentă la comportament: chipul său apărea pe coperțile a zeci de publicații, în vreme ce imagini cu ea și copiii săi, în momentele de relaxare de acasă, se lăfăiau pe paginile duble de la mijlocul revistelor mondene.

Doamna Goebbels îi irita pe ideologii naziști care își doreau ca femeile naziste să renunțe la modele străine, la cosmeticale și să adopte o înfățișare mai naturală.

Or Magda, care purta toalete scumpe doar de la Paris și Milano, le îndemna pe femei să adopte o imagine mai rafinată și mai elegantă.

Temându-se de repercusiuni care să-i afecteze poziția, Goebbels a îndepărtat-o pe Magda din fruntea nou înființatului Institut German de Modă.

Totuși, Magda a continuat să rămână o vedetă pentru presă, însă a fost nevoită să împartă luminile rampei cu Emmy Goering, a doua soție a lui Hermann.

Pagini: 1 2 3 4

Registration

Aici iti poti reseta parola