Netanyahu a folosit metafora golfului pentru a-l întoarce pe Trump împotriva palestinienilor, potrivit unei noi cărți
Benjamin Netanyahu a folosit hărți ale siturilor de rachete Hezbollah și informații obținute în urma unui raid Mossad la Teheran pentru a se asigura că Donald Trump susține Israelul în negocierile de pace din Orientul Mijlociu și se retrage din acordul nuclear cu Iranul, scrie fostul prim-ministru israelian într-o nouă carte de memorii, potrivit informațiilor The Guardian.
Dar, în scene neconvenționale, similare celor din nenumărate cărți de reportaj și de dezvăluiri despre Trump, Netanyahu mai spune că, pentru a-l îndepărta pe Trump de la dorința sa de a urmări pacea între Israel și palestinieni și pentru a-i știrbi prima impresie pozitivă despre Mahmoud Abbas, liderul palestinian, israelienii au desfășurat metafore despre golf și hărți ale orașului New York.
Palestinienii, i s-a spus lui Trump, erau ostili și doreau o graniță la fel de aproape de Tel Aviv precum podul George Washington este de Trump Tower.
Cartea fostului și posibil viitorului lider israelian, Netanyahu : Povestea mea, va fi publicată marți în SUA. The Guardian a obținut un exemplar.
Netanyahu a rămas aproape de Trump pe toată perioada în care acesta din urmă a fost la Casa Albă, între 2017 și 2021. Amândoi au ieșit acum de la putere. Memoriile lui Netanyahu vor fi publicate la umbra unor acuzații de corupție, în timp ce Trump se confruntă cu pericole juridice din cauza investigațiilor privind revolta de la Capitoliul SUA, practicile sale de afaceri și un proces de defăimare în urma unei acuzații de viol, pe care o neagă.
În mod previzibil, Netanyahu bifează succesele politice, printre care retragerea SUA din acordul cu Iranul, mutarea ambasadei SUA la Ierusalim și recunoașterea de către SUA a suveranității israeliene asupra Înălțimilor Golan.
Netanyahu descrie, de asemenea, geneza și semnarea Acordurilor Abraham, acorduri de normalizare semnate de Israel și patru țări arabe
Netanyahu evită să comenteze politica internă americană, inclusiv refuzul lui Trump de a-și accepta înfrângerea în fața lui Joe Biden, minciunile sale privind frauda electorală și incitarea sa la revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliul SUA.
Netanyahu nu comentează nici comentariul raportat al lui Trump în direcția sa – „Dă-l dracului” – după ce israelianul l-a felicitat pe Biden pentru victoria sa electorală.
Dar Trump fiind Trump – un președinte de „ireverență inerentă”, în cuvintele lui Netanyahu – detalii colorate ale întâlnirilor private ajung la tipar.
Descriind prima întâlnire a lui Trump în Israel, în mai 2017, cu președintele israelian, Reuven Rivlin, Netanyahu se face ecoul unei relatări făcute de David Friedman, pe atunci ambasador al SUA în Israel, în propria sa carte.
„Când a fost cu Rivlin”, scrie Netanyahu, „Trump a izbucnit: „Bibi nu vrea pace”. Dintr-un motiv insondabil, această bombă nu a fost scursă”.
Netanyahu spune că Ron Dermer, pe atunci ambasadorul israelian în SUA, a fost „uluit. Nu era vorba de: ‘Houston, avem o problemă’. Aceasta a fost: „Houston, noi suntem problema!””.
Netanyahu descrie modul în care el și Friedman au pus la cale pentru a-i pune lui Trump un videoclip menit să „ajusteze gândirea sa despre Mahmoud Abbas, și despre” Netanyahu. Caseta îl prezenta pe liderul palestinian ca fiind cu două fețe, vorbind de pace în engleză și lăudând teroriștii în arabă.
Netanyahu scrie: „Am putut vedea că videoclipul a fost înregistrat de Trump, cel puțin momentan. ‘Wow’, a spus el. ‘Este același tip pe care tocmai l-am întâlnit la Washington? Părea un tip atât de dulce și pașnic’.
„Firește, lui Trump nu i-a plăcut să fie luat de prost. Am sperat că înregistrarea video va atenua și mai mult legăturile în timpul întâlnirii sale programate cu Abbas la Betleem, în ultima zi a călătoriei.”
Friedman a declarat că încercarea cu caseta a atras o mustrare din partea lui Rex Tillerson, pe atunci secretar de stat, și a lui HR McMaster, pe atunci consilier pentru securitate națională, „adulți” ai administrației Trump care au considerat videoclipul „un truc ieftin de propagandă”.
Netanyahu dezvăluie acum că a desfășurat și alte ajutoare vizuale pentru Trump, care chiar și atât de devreme în președinția sa era cunoscut pentru faptul că nu citea documentele de informare, că se plictisea ușor și că prefera sfaturi încadrate în referire la propriile interese.
Netanyahu spune că a arătat „un slide simplu pentru președinte. Acesta arăta distanța de la Tel Aviv până la liniile din 1967 la care palestinienii au cerut să ne retragem. Pe hartă era suprapusă distanța de la Trump Tower până la podul George Washington. Cele două distanțe” – puțin mai mult de șase mile în linie dreaptă – „erau identice.
„‘Domnule președinte’, am spus, ‘ați lăsa un regim care vrea să vă anihileze să înființeze un stat la podul George Washington? Bineînțeles că nu. Nici noi nu am face-o’.
„Ron a ajuns, de asemenea, la o analogie care ar fi rezonat cu președintele: golful. ‘Domnule președinte’, a spus el, ‘pacea cu Emiratele este o lovitură de un metru și jumătate. Pacea cu saudiții este o lovitură de 30 de picioare. Iar pacea cu palestinienii este o lovitură de tip „hole-in-one” printr-un zid de cărămidă”.
„Președintele a înțeles. Cel puțin pentru moment, l-am mutat cu siguranță într-un loc mai bun”
Netanyahu citează descrierea lui Friedman despre modul în care Trump s-a „năpustit ulterior asupra lui Abbas… cerându-i să știe cine este cu adevărat, un pacificator, așa cum a pretins la Washington, sau un terorist, așa cum a proclamat pe casetă”.
Dar Netanyahu descrie, de asemenea, în mod repetat, frustrarea sa în timp ce Trump a continuat cu o „fixație cu palestinienii”, mai degrabă decât cu „un mare acord politic de pace cu statele arabe, despre care credeam că este după colț”.
Netanyahu a avut un succes mai imediat în a-l scoate pe Trump din acordul nuclear iranian, la care SUA au fost semnatare în 2015, sub Barack Obama.
În memoriile sale, Netanyahu descrie un raid al Mossad asupra unui depozit din Teheran, de unde Israelul a luat „o cantitate enormă de materiale” despre planurile nucleare iraniene.
La 5 martie 2018, în Biroul Oval de la Washington, Netanyahu i-a difuzat lui Trump un alt filmuleț scurt, despre ceea ce israelienii spun că au găsit.
„Președintele a arătat spre ceilalți înalți oficiali din Biroul Oval și a spus: ‘Poate că trebuiau să vadă asta’. Eu nu am avut nevoie. Am decis deja să părăsesc acordul'”.
Pe 30 aprilie, Netanyahu a făcut public raidul. În Israel, el s-a confruntat cu critici pentru că a divulgat detalii despre o operațiune Mossad. În cartea sa, el neagă orice încălcare a secretului și spune că a discutat doar despre rezultate.
O săptămână mai târziu, Trump s-a retras din acordul nuclear cu Iranul.