Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Negustorul de cherestea ajunge unul dintre cei mai mari actori și jucători de bridge ai lumii
Articole online

Negustorul de cherestea ajunge unul dintre cei mai mari actori și jucători de bridge ai lumii

 În 1955, pentru a se putea căsători cu iubirea vieţii sale – actriţa Faten Hamama – actorul s-a convertit la islam şi şi-a schimbat numele în Omar Sharif.

Cei doi au avut un băiat, Tarek (n. 1957). Omar Sharif şi Faten Hamama au divorţat în 1974. Actorul nu s-a recăsătorit niciodată.

Recunoașterea internațională

Primul său film în limba engleză a fost „Lawrence of Arabia” (1962), semnat de regizorul american David Lean, în care a interpretat un rol secundar, pe cel al prinţului deşertului Ali Ibn Kharis, alături de Peter O’Toole, care a jucat rolul eroului T.E. Lawrence, un tânăr locotenent din armata britanică din timpul Primului Război Mondial care ajunge să intre în slujba prinţului Feisal, liderul unei armate arabe.

Rolul l-a propulsat pe scenele internaţionale şi i-a adus un Glob de Aur la categoria cel mai bun actor într-un rol secundar (1963) şi un Glob de Aur la categoria cel mai promiţător actor al anului (1963) precum şi o nominalizare la un premiu Oscar la aceeaşi categorie (1963).

A urmat filmul ”Doctor Zhivago” (1965) în regia aceluiaşi David Lean, pentru care a primit, în 1966, cel de-al treilea Glob de Aur din carieră, la categoria cel mai bun actor.

În paralel cu filmele realizate la Hollywood, actorul a continuat să joace şi în producţii egiptene, franceze, italiene.

Ca actor de filme de televiziune, a debutat în 1966, cu ”The Poppy Is Also a Flower”, în care a jucat alături de alte nume mari ale cinematografiei, precum Yul Brynner, Angie Dickinson, Rita Hayworth, Marcello Mastroianni, Anthony Quayle.

În 2004, pelicula ”Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran” (2003) în regia lui François Dupeyron, o ecranizare după romanul lui Éric-Emmanuel Schmitt, i-a adus un premiu César la categoria cel mai bun actor şi a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin. De asemenea, a primit Premiul pentru audienţă în cadrul Festivalului de Film de la Veneţia, în 2003.

Poliglot

Omar Sharif a reprezentat, prin filmele sale, cinematografia americană, italiană şi franceză. El vorbea fluent limbile engleză, greacă, franceză, spaniolă şi avea cunoştinţe solide de limbă italiană şi turcă.

În 2003, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, celebrul actor a primit Leul de Aur ca recunoaştere pentru realizările cinematografice din cariera sa de 50 de ani.

În 2004, i-a fost acordat Premiul pentru întreaga carieră în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Dubai şi, un an mai târziu, în 2005, Premiul pentru întreaga carieră acordat în cadrul Premiilor „Jules Verne”.

Tot în 2005, i-a fost conferită medalia UNESCO ”Serghei Eisenstein” fiindu-i astfel recunoscută contribuţia semnificativă adusă cinematografiei şi diversităţii culturale. În 2006, a fost ales preşedintele de onoare al Festivalului internaţional de film de la Cairo.

Şi-a publicat, în 1977, autobiografia, intitulată „L ‘eternel Masculin”, într-o colaborare cu Marie-Thérese Guinchard.

La 10 iulie 2015, actorul de origine egipteană, Omar Sharif, înceta din viaţă, la Cairo, în urma unui infarct, la vârsta de 83 de ani.

Foto: Faten Hamama și Omar Sharif

Sursa: Agerpres

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola