Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Nave de război americane navighează prin disputata strâmtoare Taiwan pentru prima dată de la controversata vizită a lui Pelosi
Articole online

Nave de război americane navighează prin disputata strâmtoare Taiwan pentru prima dată de la controversata vizită a lui Pelosi

nave

Nave de război americane navighează prin disputata strâmtoare Taiwan pentru prima dată de la controversata vizită a lui Pelosi

Aceasta are loc la doar câteva săptămâni după ce președintele Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a efectuat o vizită controversată în Taiwan, în ciuda avertismentelor din partea Chinei, ceea ce a crescut tensiunile dintre Beijing, SUA și Taiwan. Ea a fost cel mai înalt lider american care a vizitat insula în mai bine de 25 de ani.

Anunțând operațiunea, Marina americană a emis o declarație în care a precizat că cele două nave, crucișătoare cu rachete ghidate, USS Antietam și USS Chancellorsville, au navigat prin strâmtoare într-un tranzit „de rutină”.

Marina a adăugat:

„Tranzitul navelor prin strâmtoarea Taiwan demonstrează angajamentul Statelor Unite față de un Indo-Pacific liber și deschis”.

Armata chineză a emis o declarație în care a afirmat că a monitorizat trecerea navelor și a rămas „în stare de alertă maximă, gata să contracareze orice provocare”.

China a avertizat anterior Statele Unite să nu trimită nave de război în strâmtoarea Taiwan și a declarat că va răspunde dacă va simți că suveranitatea este amenințată

China susține că se bucură de suveranitate și jurisdicție asupra Strâmtorii Taiwan și consideră că această cale navigabilă de 110 mile lățime care separă Taiwanul de continentul asiatic este considerată „ape teritoriale interne”, în loc să fie ape internaționale,

La 5 august, secretarul apărării, Lloyd Austin, a anunțat:

„Vom efectua tranzite aeriene și maritime standard prin strâmtoarea Taiwan în următoarele câteva săptămâni, în concordanță, din nou, cu abordarea noastră de lungă durată de apărare a libertății mărilor și a dreptului internațional”.

Comentariile sale au urmat vizitei lui Pelosi în Taiwan, care a avut ca rezultat efectuarea de către China a unor exerciții militare provocatoare în apropierea Taiwanului, care au inclus lansarea de rachete în apele din apropiere.

China consideră Taiwanul drept o provincie separatistă și contestă orice sprijin străin pentru Taipei.

Duminică, Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a detectat 23 de avioane și opt nave chinezești care efectuau manevre în jurul statului insular.

Dintre avioanele detectate, șapte au trecut linia mediană a Strâmtorii Taiwan – o barieră neoficială între Taiwan și China, a relatat BBC.

Registration

Aici iti poti reseta parola