Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > NATO după căderea Cortinei de Fier
Articole online

NATO după căderea Cortinei de Fier

NATO

NATO după căderea Cortinei de Fier

Primele lărgiri alea NATO după 1990 si implicarea la frontiere + 2 summit uri importante ale NATO la începutul anilor 2000. La începutul anilor 1990 Iugoslavia se dezintegrează. Croația se desprinde de fosta patrie prin războaie.  Rămâne Iugoslavia restrânsa teritorial. Nu a rezistat multă vreme. Bosnia e foarte mixată etnic. În baza constituției din 1947 etnicii sârbi musulmani au căpătat o altă etnie, de aceea musulmani, sârbi și croați se aflau în conflict. Sârbii au avut superioritate militară totală. Începând din 1922 NATO face gestiune de criza. Se implică în Bosnia Herțegovina. 

În 1993 NATO impune zona de excludere aeriana în Bosnia. E primul element interesant de istorie NATO: pentru prima oară când NATO participă la o acțiune de luptă în 1994 când 4 avioane alea sârbilor bosniaci sunt doborâte de NATO.  NATO se implică prin a acorda protecție aeriana forțelor ONU de pe teren. NATO nu se implică și terestru. La Srebenitza sârbii-bosniaci iau cu asalt orașul, dezarmează și apoi masacrează populația civila. 

Conflictul din Bosnia Herțegovina a generat sute de mii de refugiați, morți și jafuri, distrugeri, violuri

A fost atacată și capitala Sarajevo. La 14 dec 1995 au fost semnate acorduri de pace: desfășurarea în Bosnia și Herțegovina a unei forțe destinate să mențină pacea. NATO – I4. Militarii NATO trebuiau sa elimine războiului, să ia armele, să creeze condiții pentru retragerea forțelor combatante și să asigure condiții pentru întoarcerea refugiaților. 

Un alt eveniment teribil este conflictul din KOSOVO. Majoritatea populației 80% albanezi musulmani. Miloșevici retrage prerogativele de autonomie. O mișcare pacifistă condusa de un intelectual, dar și una de gherila – UCK. Forțele sârbe intervin în forța. Aceste forțe intervin și împotriva populației civile, nu numai împotriva UCK. Au urmat atrocități, crime, violuri. În 1998 când aceste atrocități ajung la cote de neimaginat. 

NATO încearcă sa-l convingă pe Miloșevici sa retragă forțele armate. Acesta refuză și o prezența militară internațională. Sunt negocieri la Londra. Albanezii sunt de acord cu medierea internaționala, sârbii nu. Nimic nu l-a convins pe Miloșevici să accepte soluțiile propuse. Campania NATO se va desfășura pe calea aerului. Acțiunea militara îl va obliga pe Miloșevici să se așeze la masa tratativelor: forțele sârbe trebuiau retrase, o prezență militară internaționala în Kosovo, reîntoarcerea refugiaților. In iunie Consiliul de Securitate a dat rezoluția 1244/99. 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola