Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Muzeul din Pompei, redeschis după patru decenii
Articole online

Muzeul din Pompei, redeschis după patru decenii

Parcul arheologic cu ruinele orașului acoperit în 79 d.Hr. de erupția Vezuviului și-a redeschis luni porțile.

Cunoscut sub numele de Antiquarium, muzeul de la Pompei oferă un spațiu de expoziție permanent.

Vizitatorii pot vedea porțiuni de ziduri ornate cu fresce provenind din vilele dezgropate, inscripții descoperite de arheologi precum și obiecte menajere, de la linguri de argint la un cuptor de bronz. Obiecte ale vieții cotidiene acoperite de lavă.

Deschis pentru prima dată în 1873, Antiquarium a suferit distrugeri în urma bombardamentelor din Al Doilea Război Mondial. Apoi, din nou, în 1980, când un cutremur devastator a lovit zona Napoli.

De la acel cutremur, muzeul a rămas închis. Doar în 2016 a deschis pentru a găzdui o expoziție temporară.

Diversele expoziții de la Antiquarium prezintă și istoria Pompeiului încă când era doar o colonie, cu multe secole înainte de a deveni un oraș roman înfloritor.

Din cauza restricțiilor de călătorie impuse în Italia de criza sanitară, doar vizitatorii din regiunea Campania, care include zona Napoli și ruinele Pompeiului, pot vizita muzeul deocamdată.

Pompeiul este una dintre cele mai mari atracții turistice ale Italiei. Când turismul de masă va fi reluat, biletele de intrare la ruine vor cuprinde și o vizită la Antiquarium.

Redeschiderea muzeului după atâtea decenii reprezintă „un semn de mare speranță într-un moment dificil”, a declarat directorul de la Pompei, Massimo Osanna, citat de Fox News.

În ultima sală a muzeului sunt expuse mulaje tulburătoare făcute după rămășițele cetățenilor din Pompei care au încercat să fugă dar au fost asfixiați de gazele toxice emanate de vulcan sau acoperiți de lavă.

„Găsesc în mod deosebit emoționantă ultima sală, cea dedicată erupției, și unde sunt expuse obiectele deformate de căldura erupției, mulajele victimelor, mulajele animalelor”, spune Osanna. „Cu adevărat, poți atinge cu mâna incredibila dramă care a fost erupția din anul 79 d.Hr.”

Totuși, porțiuni mari din Pompei mai rămân de cercetat. În timp ce turismul s-a oprit în timpul pandemiei, arheologii au continuat să lucreze.

Cu doar o lună în urmă, Osanna a anunțat descoperirea unui punct de „street food” din Pompei. Astfel, au putut fi identificate felurile de mâncare pe care locuitorii orașului le consumau de preferință în aer liber, când ieșeau la plimbare. Inclusiv meniul zilei când a avut loc erupția.

Registration

Aici iti poti reseta parola