Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Muniție de război descoperită pe fundul Lacului Geneva
Articole online

Muniție de război descoperită pe fundul Lacului Geneva

Descoperiri pe fundul lacului

Scafandrii și oamenii de știință au descoperit munițiile potențial periculoase care au fost aruncate în lac în timpul Primului și celui de-al Doilea Război Mondial atât de armata elvețiană, cât și de producătorii de arme.

O echipă de scafandri și cercetători de la Universitatea din Geneva și Odysseus, o organizație franceză care se ocupă de problemele mediului, au prelevat mostre și au măsurat poluarea în noiembrie anul trecut.

Munițiile, situate la o adâncime mai mică de 60 m, se aflau la doar 150 m de principala sursă de alimentare cu apă a orașului Geneva, care extrage 80% din apa potabilă din lac. „Nimeni nu știe nici cine a aruncat muniția în apă, nici de ce a făcut acest lucru”, a declarat Lionel Rard pentru televiziunea France 3.

Armele explozive sunt mult mai periculoase decât se credea anterior, deoarece nu au fost îngropate așa cum se aștepta. Autoritățile au aprobat aruncarea a mii de tone de armament militar în Lacul Geneva, până în anii 1960, având convingerea că vor fi îngropate cu ajutorul eroziunii fundului lacului.

„Poate exista arsenic, cianură și alte substanțe cancerigene în acești explozivi”, a declarat Stéphanie Girardclos, expertă în sedimentele de apă de la Universitatea din Geneva. Ministerul de Apărare din Elveția a estimat la începutul anilor 2000 că între 150 și 1.000 de tone de muniții au fost aruncate în Lacul Geneva.

Ce se întâmplă cu muniția ?

Forțele elvețiene postbelice au decis să arunce stocuri întregi de armament în apă pentru a scăpa de surplusul lor și pentru a reduce exploziile în depozitele de armament. Există o incertitudine asupra resturilor aflate în Lacul Geneva, deoarece foarte multă muniție a fost abandonată după război de Ministerul Apărării și de firma care avea două fabrici care produceau tunuri și muniții în Geneva, fiind vândute nemților în timpul celor două războaie.

Operațiunea de îndepărtare a muniției de pe fundul lacului va fi dificilă. Yves Paccalet, în vârstă de 75 de ani, un explorator subacvatic care a lucrat cu Jacques Cousteau, a declarat că: „Primul reflex este să spunem „ Bine, vom opri poluarea. ”Asta înseamnă că aducem un excavator și ridicăm cutiile de muniție. Dar unde le punem? ”

Registration

Aici iti poti reseta parola