Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > A murit Ion Dobran. Ultimul pilot român care a participat la cel de-al Doilea Război Mondial
Articole online

A murit Ion Dobran. Ultimul pilot român care a participat la cel de-al Doilea Război Mondial

Generalul locotenent aviator Ion Dobran a fost un as al aviației de vânătoare române în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Astăzi, 24 septembrie 2021, acesta a încetat din viață.

Cariera militară

Trustul de presă al Ministerului Apărării Naționale a prezentat în 2020 un episod din cariera generalului Ion Dobran. Pe 1 noiembrie 1943, pe Frontul de Est, sovieticii încercuiseră două divizii românești, moment în care aviatorii au intrat într-o luptă cu înșiși.

Pentru misiune s-a oferit voluntar Ion Dobra, sublocotenent la acea vreme. Era vorba despre un pachet cu hărți făcute de ofițerii de informații, prin care erau prezentate zonele în care sovieticii erau vulnerabili. Șansa de supraviețuire a celui care pleca într-o astfel de misiune era foarte mică.

Prima dată a plecat căpitanul Alexandru Șerbănescu, care a decolat alături de Ioan Mucenica, au survolat regiunea indicată, însă, din păcate, hărțile nu au ajuns în mâinile românilor. În momentul în care a plecat Ion Dobran, hărțile au ajuns în mâinile cui trebuia, Diviziile 24 Infanterie și 4 Munte spărgând încercuirea și ajungând într-un sector sigur.

Ion-Stratulat Dobran s-a născut la 5 februarie 1919, a fost absolvent al Liceului Militar din Târgu-Mureș și al Școlii de Ofițeri de Aviație din București. Din august 1943 și până în mai 1945, cu excepția unor zile de permisie, s-a aflat permanent pe front, îndeplinind 340 de misiuni, în timpul cărora a doborât 11 avioane adverse. De trei ori a fost și el doborât, însă a reușit să scape fără a fi rănit.

Registration

Aici iti poti reseta parola