„Descendent din neamul lui Petrea Creţu Şolcanu din Brăila, Johnny Răducanu este confundat de multe ori cu jazz-ul din România.
Artist total, veşnic neliniştit, în câteva minute poate fi blând, caustic, trist, ironic, pitoresc, înţelept şi rău. Multă lume îl place – chiar dacă destui se supără – că spune ‘lucrurilor pe nume’, pe scenă sau în interviuri”, scrie Alex Revenco în cartea „Ţara lui Johnny”.
Muzicianul Johnny Raducanu, pe numele real Răducanu Creţu, binecunoscut contrabasist, pianist, compozitor, aranjor, s-a născut la 1 decembrie 1931, la Brăila, într-o familie cu tradiţii muzicale de pe vremea lăutarului Petrea Creţu Şolcanu.
La contrabas
De la vârsta de 19 ani s-a remarcat ca un talentat interpret de jazz la contrabas.
Studiile muzicale şi le-a făcut la Iaşi şi Cluj, după care a urmat Conservatorul Ciprian Porumbescu din Bucureşti în perioada 1953-1956.
A fost membru al orchestrei Casei de discuri Electrecord (1957-1971); membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1971).
Eminent instrumentist de jazz, Johnny Răducanu a abordat şi compoziţia, scriind numeroase piese de jazz, dar şi de muzică uşoară. Dintre creaţiile de muzică uşoară, amintim: „Vechiul port”, „De mult într-o carte”, „Nu veni, nu pleca”, „Mă cheamă marea”, „Iarnă, iarnă”.
A compus muzica de scenă la piesele: „Livada cu vişini”, „Moliere” şi „Don Juan”.
Ca instrumentist sau orchestrator şi-a adus contribuţia la realizarea majorităţii discurilor româneşti de jazz.
Membru de onoare al Academiei Louis Armstrong
A întreprins numeroase turnee peste hotare, la Moscova (1962), la Festivalurile de muzică uşoară de la Varşovia şi Praga (1968), la Belgrad, în Suedia, Olanda, Germania, Spania, Franţa, Grecia, Belgia, Statele Unite ale Americii, Elveţia etc.
„Monstrul sacru” al muzicii de jazz din România a lăsat în urma sa o carieră impresionantă, întinsă pe mai bine de cinci decenii, concertele sale fiind memorabile.
A cântat cu nume importante ale muzicii şi a lansat numeroase albume.
Dintre muzicienii internaţionali cu care a colaborat de-a lungul timpului îi amintim pe trompetistul Art Farmer, trombonistul Slide Hampton, pianiştii Friedrich Gulda şi Guido Manussardi.
În 1987, ca recunoaştere a talentului sau nemăsurat, a devenit membru de onoare al Academiei Louis Armstrong din New Orleans, SUA.
Marele jazzolog american Leonard Feather l-a numit Mr. Jazz of Romania.
Pe lângă activităţile sale din domeniul muzical, Johnny Răducanu s-a remarcat şi pe scena teatrului.
Astfel, a susţinut împreună cu Ion Caramitru spectacolul de teatru poetic „Dialoguri şi fantezii în jazz” pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, dar şi pe scene internaţionale, cum ar fi Teatrul Moliere-Maison de la Poesie din Paris.
A scris două cărţi autobiografice – „Singurătatea, meseria mea” (Regent House Printing & Publishing, 2002) şi „Ţara lui Johnny” (Editura Vivaldi, 2005).
A primit „Diploma de merit” oferită de Departamentul cultural al Statelor Unite pentru activitatea muzicală (1976).
Fost elev al Societăţii Filarmonice Lyra, Johnny Răducanu a primit, la 13 octombrie 2008, diploma de membru de onoare al Societăţii Filarmonice Lyra şi medalia jubiliară „Lyra 125”, în cadrul unei ceremonii organizate la Casa Tineretului din Brăila.
În aprilie 2010, Johnny Răducanu şi Aura Urziceanu au cântat la Sala Palatului, într-un concert special, alături de unul dintre cele mai celebre big-band-uri din lume, Duke Ellington Orchestra.