Movile de pământ identificate ca fiind cele mai vechi structuri create de om în America de Nord
Cele două movile au o înălțime de 6 metri și sunt coordonate într-o aliniere spre una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cerul nopții. Ele se numără printre cele peste 800 de structuri artificiale construite de indigeni în toată Louisiana.
Multe dintre aceste movile au fost distruse de-a lungul secolelor, în timp ce movilele din campusul LSU au rămas conservate, fiind incluse în Registrul Național pentru Locuri Istorice.
Cercetătorii de la universitate au colectat mostre de carote de sedimente, dezvăluind straturi de cenușă de la plantele de trestie și trestie arsă, precum și resturi de osteoni arși, ceea ce indică faptul că movilele au fost probabil folosite în scopuri ceremoniale.
O analiză cu radiocarbon a materialului sugerează că movilele au fost construite de-a lungul a mii de ani, construcția movilei B începând în urmă cu aproximativ 11.000 de ani
Rădăcinile de copaci găsite în straturile de sedimente arată că Mound B a fost abandonată în urmă cu aproximativ 8.200 de ani, perioadă în care emisfera nordică a cunoscut un eveniment climatic major, cu temperaturi care au scăzut brusc, în medie, cu aproximativ 35 de grade Fahrenheit, care a durat aproximativ 160 de ani.
Apoi, în urmă cu aproximativ 7.500 de ani, populația indigenă a început să construiască o nouă movilă, Mound A, chiar la nord de prima movilă.
Potrivit noilor analize, indigenii au reconstruit prima movilă în timpul construcției movila A, ambele fiind finalizate în urmă cu aproximativ 6.000 de ani.
„Nu se cunoaște nimic care să fie făcut de om și atât de vechi care să mai existe astăzi în America de Nord, cu excepția movilelor”, a declarat Brooks Ellwood, profesor emerit al Departamentului de Geologie și Geofizică al LSU, care a condus acest studiu, publicat în American Journal of Science de către Universitatea Yale.
Crestele ambelor movile sunt aliniate de-a lungul unui azimut care se află la aproximativ 8,5 grade est de nordul adevărat. Potrivit astronomului LSU și coautor al studiului, Geoffrey Clayton, în urmă cu aproximativ 6.000 de ani, steaua gigantică roșie Arcturus s-ar fi ridicat la aproximativ 8,5 grade est de nord pe cerul nopții, ceea ce înseamnă că s-ar fi aliniat de-a lungul crestelor ambelor movile din campusul LSU. Arcturus este una dintre cele mai strălucitoare stele care pot fi văzute de pe Pământ.