Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > ADN-ul dezvăluie populația fondatoare a Mexicului colonial
Articole online

ADN-ul dezvăluie populația fondatoare a Mexicului colonial

Arheologii au recuperat ADN de la 10 locuitori din epoca colonială din Campeche, Mexic, dezvăluind diversitatea populațiilor fondatoare ale așezărilor europene din America.

ADN-ul dezvăluie populația fondatoare a Mexicului colonial

Campeche a fost o așezare colonială timpurie din Yucatán. A fost fondată în 1540, la mai puțin de 20 de ani de la cucerirea spaniolă a aztecilor, odată ce conchistadorii și-au asigurat dominația.

Importantul port a fost deservit inițial de o biserică parohială, până când a fost înlocuită cu o catedrală în 1680. Biserica a fost redescoperită în anul 2000, în timpul unor săpături, când arheologii au găsit la fața locului 129 de înmormântări coloniale timpurii.

Primele încercări de a extrage ADN din aceste înmormântări au eșuat. Acum, progresele înregistrate în cercetarea ADN au permis profesorului Vera Tiesler și unei echipe de cercetători de la Universitatea Harvard să adune date genetice din acest sit important. Lucrarea lor este publicată în revista Antiquity.

„Folosind osul petrozic, am reușit să generăm date excelente de la toți cei 10 indivizi pe care i-am testat, ceea ce este încurajator pentru viitoarele analize ADN antice în această regiune”.

ADN-ul a arătat că cei 10 indivizi înhumați în cimitirul colonial erau compuși din șase femei și patru bărbați și niciunul nu era rudă apropiată. Majoritatea erau indigeni americani locali, dar au fost identificate și persoane cu strămoși europeni și africani subsaharieni.

În mod notabil, datele paleogenomice au contrazis unele dintre încercările anterioare de a identifica sexul și ascendența indivizilor doar pe baza analizelor convenționale ale atributelor fizice.

„Campeche-ul colonial timpuriu avea o populație multietnică, în care grupuri anterior disparate s-au amestecat pentru prima dată sub dominația hispanică”, a declarat profesorul Tiesler, de la Universidad Autónoma de Yucatán și co-autor principal al cercetării: „Distribuția spațială a localnicilor și a imigranților cu strămoși diferiți în cimitirul Campeche confirmă integrarea forțată promptă a tuturor populațiilor în acest nou mod de viață”.

În ciuda faptului că aceste populații diverse trăiau împreună, nu existau dovezi că persoanele din aceste medii diferite aveau copii împreună. Niciunul dintre indivizi nu avea ascendență recentă din alte populații.

„Ne așteptam să găsim indivizi cu ascendență genetică mixtă. Cu toate acestea, analiza noastră nu a găsit nicio dovadă în acest sens”, a declarat Dr. Sedig. „Acest lucru pare să indice faptul că, deși au fost îngropați împreună, diferitele grupuri au menținut un anumit grad de separare în timpul vieții.”

Multe dintre aceste detalii descoperite din datele paleogenetice lipsesc din înregistrările istorice, deoarece acestea se concentrează în principal asupra locuitorilor cu ascendență europeană. „Aceste date adaugă un nou strat „uman” la înțelegerea noastră a unei epoci și a unei locații cruciale în istoria Noii Spanii”, a declarat profesorul Tiesler.

„Aceste rezultate oferă informații despre viețile individuale și diviziunile sociale ale comunităților fondatoare ale orașului și demonstrează modul în care analizele ADN-ului antic pot contribui la înțelegerea întâlnirilor coloniale timpurii”.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola