Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Moștenitorul tronului Franței moare într-un accident provocat de un porc
Articole online

Moștenitorul tronului Franței moare într-un accident provocat de un porc

Ludovic al VI-lea cel Gros l-a asociat la domnie pe fiul său cel mare, Filip, moștenitorul de drept al tronului Franței.

Pe 13 octombrie 1131, Filip călărea mândru pe ulițele Parisului, când un porc rătăcit a intrat între picioarele calului regal, care s-a prăbușit.

Filip, care avea abia 15 ani, a fost trântit zdravăn la pământ,  murind a doua zi din cauza rănilor căpătate.

Așa a ajuns, la moartea lui Ludovic al VI-lea cel Gros,  Ludovic al VII-lea, fratele victimei accidentului de circulație provocat de porcul despre care vorbeam, pe tronul Franței.

Dar, a fost porcul pedepsit?

Negru de supărare, Ludovic cel Gros a vrut să interzică tuturor porcilor, nu numai celui în culpă, să mai umble liberi pe ulițe.

Dar, vinovatul nu era orice porc de rând, ci unul al Mănăstirii Sfântul Anton, ai cărei călugări nici nu au vrut să audă de îngrădirea dreptului la liberă circulație a suinelor.

În urma arbitrajului cu regele, slujitorii Domnului au avut câștig de cauză, cu amendamentul că porcii care participă la trafic să aibă fiecare câte un clopoțel la gât pentru li se da prioritate.

Regina cea rea de muscă

Crescut la abația Saint-Denis, în nordul Parisului, Ludovic VII n-a avut nici el mare noroc în viață.

A fost căsătorit cu Eleanor, moștenitoarea ducatului Aquitaniei, în 1137.

Interesul acestei căsătorii, inițiată de tatăl său, Ludovic cel Gros, a fost acumularea ținuturilor.

În 1146 Ludovic VII merge în cruciada creștină, iar din cauza zvonurilor infidelității lui Eleanor o ia în războiul sfânt.

Cruciada se dovedește a fi nereușită, mare parte a armatei cruciate murind din cauza foamei și din refuzul unui ajutor din partea bizantinilor. Ajunge în Antiohia cu ce a mai rămas din armată, apoi pleacă tainic spre Tir sperând că va primi trupe noi, se îndreaptă spre Damasc, dar este învins.

Ajunge la rugămintea templierilor în Ierusalim, unde stă până de Paște, apoi se întoarce acasă în anul 1149.

Ajuns în Franța, anulează mariajul cu Eleanor, cea rea de muscă, căreia îi reîntoarce ținuturile.

Eleanor de Aquitainia se va căsători cu Henric al II-lea al Angliei Plantagentul, care deși era vasal Franței, deținea mai mult regiuni în Franța decât Ludovic al VII-lea.

De la Eleanor a avut două fiice.

A doua nevastă, Constance de Castilia, i-a făcut și ea tot două fete.

Abia a treia soție, Adele de Champagne, îi dăruiește, pe lângă o fiică, un fiu, care va urca pe tronul Franței sub numele de Filip al II-lea August.

Ludovic al VII-lea cel Tînăr a domnit până la moartea sa, în 1180.

În timpul domniei sale s-a început construcția Catedralei Notre-Dame din Paris. Este fondator al Universității din Paris.

 

 

.

Registration

Aici iti poti reseta parola