Evenimentul Istoric > Articole online > Moștenitorul cuvintelor și duhului Părintelui Arsenie Boca s-a născut orb ca să răspândească bucurie
Articole online

Moștenitorul cuvintelor și duhului Părintelui Arsenie Boca s-a născut orb ca să răspândească bucurie

S-a născut fără orb, la 3 martie 1929 într-o familie de plugari din satul Topârcea, din apropierea Sibiului, primind la botez numele Ioan.

Părintele Teofil Părăian, moștenitor al cuvintelor și duhului Părintelui Arsenie Boca, a fost unul dintre cei mai mari duhovnici pe care poporul român i-a avut.

Cunoscându-l și petrecând un timp lângă părintele Arsenie Boca, tânărul Ioan a deprins rugăciunea inimii și dorința puternică de a îmbrățisa viața monahală.

Parintele Arsenie l-a sfătuit să termine, mai întâi, facultatea.

Astfel, între anii 1948-1952, părintele Teofil a urmat cursurile Institutului Teologic din Sibiu.

În cartea „Cine sunt eu?”, Părintele rememorează drumul său spre școală. Mergea și zicea rugăciuni: „Aveam așa de multe bucurii în suflet, încât îmi era frică să nu-mi crape inima. (…) Am fost un om al bucuriei. Sunt un răspânditor de bucurie. Asa m-a lasat pe mine Dumnezeu: cu o înclinare spre mulțumire, spre bine”.

Petrecut de zeci de mii de credincioși pe ultimul drum

A trecut la cele veşnice la 29 octombrie 2009, în Cluj-Napoca, şi a fost înmormântat la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, acolo unde, cu smerenie şi nemăsurată dragoste, a slujit întreaga viaţă.

La înmormântarea și la parastasul săvârșit mai apoi au participat zeci de mii de credincioși.

La 1 aprilie 1953 a intrat în obştea Mănăstirii Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus. După patru luni a fost călugărit în ziua praznicului Adormirii Maicii Domnului şi a primit numele de Teofil.

La şapte ani de la călugărie, tot de praznicul Adormirii Maicii Domnului, părintele Teofil a fost hirotonit diacon de către mitropolitul Nicolae Colan, iar la 13 mai 1983, după 23 de ani de diaconie a fost hirotonit preot de către mitropolitul Antonie Plămădeală.

În 1986, a fost hirotesit protesinghel, iar în 1988 arhimandrit.

Din anul 1992 părintele Teofil a început să răspundă invitaţiilor din ţară şi să participe în aproape toate oraşele importante din România la conferinţe duhovniceşti, de obicei în perioada Postului Mare sau în perioada Postului Crăciunului.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola