Evenimentul Istoric > Articole online > Arsenie Boca, „Sfântul Ardealului”, martir al opresiunii comuniste
Articole online

Arsenie Boca, „Sfântul Ardealului”, martir al opresiunii comuniste

Arsenie Boca (Zian Boca), părinte ieromonah, teolog, artist plastic, a fost stareţ la Mânăstirea Brâncoveanu şi apoi la Mânăstirea Prislop.

În anul 1959, regimul comunist a desfiinţat lăcaşul de cult din Hunedoara, l-a transformat în cămin de bătrâni, iar părintele Arsenie Boca a fost alungat din mânăstire.

Securitatea i-a interzis să mai slujească în vreo biserică din România.

Arestat și torturat

Părintele a fost arestat şi torturat de fosta Securitate în anii 1948 şi 1951 pentru presupuse legături cu legionarii, fapte negate de acesta.

Închis la Jilava, Bucureşti, Timişoara şi la Oradea, condamnat la muncă silnică la Ocnele Mari şi la Canal, părintele a revenit, la sfârşitul pedepsei, ca stareţ la Mănăstirea Prislop.

A fost unul dintre martirii opresiunii comuniste.

Cel mai mare duhovnic al secolului al XX-lea

A pictat biserica din comuna Drăgănescu, la 25 kilometri de Bucureşti, precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București.

Părintele Arsenie Boca este considerat cel mai mare duhovnic român al secolului al XX-lea.

A trecut la cele veşnice la 28 noiembrie 1989 la Sinaia şi, la dorinţa sa, a fost înmormântat la Mânăstirea Prislop.

Astăzi, mormântul părintelui Arsenie de la Mânăstirea Prislop constituie unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj din țară.

Sfânt?

Considerat deja sfânt de miile de pelerini care ajung anual la mânăstirea Prislop, părintele Arsenie Boca ar putea intra oficial în rândul sfinţilor Bisericii Ortodoxe Române (BOR).

Sinodul Mitropoliei Ardealului a decis, la 5 septembrie, să înainteze Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) dosarul de canonizare al părintelui Arsenie Boca.

Sfântul Sinod al BOR a transmis propunerea Subcomisiei sinodale pentru canonizarea sfinţilor români.

Comisia va invita specialişti din diferite domenii de competenţă să redacteze referate privind canonizarea părintelui Arsenie Boca din perspectiva expertizei lor teologice, de pictură bisericească şi de disciplină monahală.

De asemenea, vor fi evaluate şi referate ale cercetătorilor istorici permanenţi desemnaţi de mitropolii să cerceteze documentele CNSAS pentru a prezenta activitatea părintelui Arsenie Boca în perioada 1945-1989, se menţiona, la 28 octombrie, într-un comunicat al Biroul de Presă al Patriarhiei Române.

Reprezentanţii Bisericii spun că procesul este unul deliberat anevoios, dat fiind faptul că este ireversibil.

În cazul unei decizii favorabile din partea Sinodului Bisericii Ortodoxe, canonizarea părintelui Arsenie Boca ar reprezenta şi o premieră pentru biserică, devenind primul sfânt care ar fi suferit de pe urma închisorilor comuniste.   

 

Registration

Aici iti poti reseta parola