Șeful Partidului Comunist Chinez, Mao Zedong, a primit drepturi de autor pentru scrierile sale, mai ales că acestea au abordat o paletă mai largă de genuri literare. În timp ce alți politruci au scris în principal lucrări ideologice, liderul Chinei comuniste și-a publicat până și versurile după ce a ajuns la putere. În perioada de apogeu a domniei sale, Mao Zedong și-a adunat poeziile în două volume și le-a publicat.
Mao a câștigat o avere din drepturi de autor
Cum Mao era privit ca un zeu de sute de milioane de chinezi, iar ceilalți n-ar fi vrut să fie luați la ochi pentru lipsa de elan revoluționar, cărțile s-au vândut ca pâinea caldă. Potrivit mass-media, până în 1967 șeful Chinei comuniste a primit o sumă echivalentă cu 750 de mii de dolari numai din drepturi de autor
Mao a încasat banii și i-a depus în conturile sale personale. Interesant este că înaintea morții, Mao Zedong le-a interzis moștenitorilor săi să atingă acești bani. Drept urmare conturile există încă și cresc în fiecare an. La începutul anului 2001, suma depășise 17,6 milioane de dolari.
Premiile Stalin ajungeau la o sumă colosală pentru acele vremuri
Spre deosebire de Mao, Stalin a folosit banii obținuți din drepturile de autor pentru a înființa „Premiile Stalin”. Valoarea exactă a banilor încasați de odiosul dictator nu este ecunoscută, dar premiile acordate anual din 1941 până în 1954 au fost destul de generoase. Astfel, cei 16 laureați primeau fiecare 100 000 de ruble. Cei care primeau premiul al II lea primeau fiecare 50 000 de ruble, în vreme ce premiul al II-lea (acordat unui număr de 30 de candidați) valora 25 de mii de ruble.
În plus, au fost stabilite trei premii I, cinci premii II și zece premii III cu sume similare pentru realizări în domeniul cunoștințelor militare. În total, 4.150.000 de ruble au fost alocate anual pentru plata premiilor Stalin. Suma era colosală pentru Uniunea Sovietică în acei ani, scrie pravda.ru.