Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Mormântul unui comandant antic de mercenari a fost descoperit în Egipt
Articole online

Mormântul unui comandant antic de mercenari a fost descoperit în Egipt

Descoperirea include cel mai mare depozit de îmbălsămare găsit vreodată în Egipt

Ascunzătoarea de îmbălsămare a mormântului, descoperită în 2021, include peste 370 de borcane de depozitare din ceramică ce conțin materiale folosite la mumificarea comandantului, ceea ce o face „cea mai mare ascunzătoare de îmbălsămare descoperită vreodată în Egipt„, a declarat o echipă de cercetători egipteni și cehi într-un comunicat. Mormântul este îngropat la Abusir (ortografiat și Abū Ṣīr), la câțiva kilometri la sud de uriașa necropolă de la Saqqara.

Hoții de morminte au furat mumia lui Wahibre-mery-Neith în antichitate, dar arheologii au localizat rămășițe ale sarcofagului său pe care sunt inscripționate hieroglife. Hieroglifele oferă identitatea sa și citează o parte din capitolul 72 din Cartea Morților care descrie „învierea defunctului și plecarea sa în viața de apoi”.

În rolul său de comandant al trupelor de mercenari din Egiptul antic, Wahibre-mery-Neith ar fi „supravegheat și comandat mercenari veniți din insulele Egee și din Asia Mică”.

Comandantul a trăit fie la sfârșitul celei de-a 26-a dinastii (aproximativ 688 î.Hr. – 525 î.Hr.), fie la începutul celei de-a 27-a dinastii (525 î.Hr. – 404 î.Hr.). În timp ce Egiptul a fost independent în timpul celei de-a 26-a dinastii, în timpul celei de-a 27-a dinastii, țara a fost cucerită și condusă de persani.

În ciuda influenței străine în creștere, Wahibre-mery-Neith pare să fie de „descendență locală”, conform numelui său și artefactelor găsite în mormântul său, a declarat Miroslav Bárta, directorul săpăturilor cehe din Egipt.

Comandantul a fost, de asemenea, îngropat cu 402 figurine de faianță (ceramică smălțuită) shabti. Vechii egipteni credeau că shabtis lucrau pentru decedați în viața de apoi, iar acestea se găsesc în mod obișnuit în mormintele egiptene. Descoperirile includ, de asemenea, un scarabeu cu inimă, o amuletă și un ostracon (ciob de ceramică) inscripționat cu mai multe vrăji din Cartea Morților.

Reacția oamenilor de știință 

Publicația Live Science a contactat mai mulți savanți care nu sunt afiliați cu cercetarea pentru a le cere părerea despre descoperiri. Cu toții au considerat că este o descoperire interesantă.

„Este cu siguranță o descoperire importantă, interesantă și foarte binevenită, deși nu este unică în această zonă: cehii lucrează în Abusir de mai bine de douăzeci de ani deja, au scos la iveală mai multe morminte ale unor înalți funcționari de la sfârșitul dinastiei a 26-a și începutul dinastiei a 27-a”, a declarat pentru Live Science, într-un e-mail, Günter Vittmann, profesor de egiptologie la Universitatea Julius Maximilian din Würzburg, Germania.

În funcție de perioada exactă în care a trăit, viața comandantului ar fi putut fi foarte diferită.

„Cred că Wahibre al nostru a trăit cea mai mare parte a vieții sale, poate chiar toată viața, în timpul celei de-a 26-a [dinastii]” a declarat Benjamin Sullivan, lector de istorie antică la Universitatea de Stat din Arizona. El s-a îndoit că Wahibre s-ar fi lăudat că ar fi fost „comandant de mercenari străini” dacă ar fi trăit în timpul celei de-a 27-a dinastii – perioada în care perșii au condus Egiptul antic. În plus, Sullivan a precizat că acest titlu era mai des folosit în timpul dinastiei a 26-a.

Este interesant faptul că în mormânt nu au fost găsite armuri sau arme, a remarcat Daniel Gómez-Castro, un istoric care a cercetat și a scris pe larg despre mercenarii greci din lumea antică. Este posibil ca Wahibre să nu fi fost un războinic/comandant pe câmpul de luptă, ci mai degrabă o persoană numită politic care se ocupa de sarcini administrative, cum ar fi să se asigure că mercenarii sunt plătiți, a spus Gómez-Castro. Dacă Wahibre a trăit în perioada în care persanii controlau Egiptul, ar putea fi ruda unui „Dinast”, o persoană numită de persani care avea o anumită autoritate locală.

Dacă mormântul datează într-adevăr din timpul dominației persane, atunci acesta ilustrează faptul că „perșii erau atât de încrezători în domnia lor încât au încredințat o sarcină atât de importantă unor demnitari locali”, a declarat Stefan Pfeiffer, profesor de istorie antică la Universitatea Martin Luther din Halle-Wittenberg, Germania.

Nu ar fi fost singura dată când perșii au făcut acest lucru. Un mormânt aparținând unui egiptean pe nume Udjahorresnet datează din timpul dominației persane, iar acesta a servit ca oficial de rang înalt pentru persani, a precizat Pfeiffer.

Registration

Aici iti poti reseta parola