Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Misterioșii mercenari ai lui Putin. Nimeni nu știe de unde vin exact și câți sunt
Articole online

Misterioșii mercenari ai lui Putin. Nimeni nu știe de unde vin exact și câți sunt

Informația a fost dezvăluită reporterilor de la Washington de un oficial european care a cerut să-i fie protejată identitatea. Numărul exact nu este cunoscut, dar estimările variază între 10.000 și 20.000.

De unde vin mercenarii?

Unii dintre voluntari au venit din Libia și Siria. Din Siria au venit probabil soldați care au luptat de partea președintelui Bashar Assad, aliniat cu Rusia. Alții aau contracte probabil Wagner Group, o companie paramilitară rusă puternic implicată în operațiunile militare rusești din întreaga lume și despre care s-a raportat că este foarte activă în invazia din Ucraina.

Acești luptători străini sunt, însă, slab înarmați. „Nu au vehicule grele și arme sofisrticate. Este mai mult infanterie”, a declarat oficialul, potrivit informațiilor din presa occidentală. „Acești oamweni sunt folosiți în principal ca o masă împotriva rezistenței ucrainene”.

SUA confirmă că Rusia se folosește de mercenari în Ucraina

Oficialii americani ai apărării nu au putut comenta veridicitatea acestor cifre. Cu toate acestea, au confirmat că Rusia caută să recruteze luptători străini și că mercenarii Wagner au acționat pentru a transfera luptători din Africa de Nord.

În plus, un oficial înalt anonim al apărării american a spus că Rusia a adăugat încă două unități de luptă, cunoscute sub numele de unități tactice de forța unui batalion. Acest lucru aduce numărul actual al acestor unități din sudul și estul Ucrainei la 78. După cum estimează Pentagonul, la începutul invaziei unitatea tipică avea 700-800 de soldați, așadar 78 de unități ar însemna 55.000-62.000 de soldați. The Associated Press. Cu toate acestea, numărul exact de soldați în acest moment este neclar.

La mijlocul lunii martie, președintele rus Vladimir Putin a aprobat ministrului Apărării Serghei Șoigu planul de a permite unui număr de aproximativ 16.000 de voluntari sirieni să lupte alături de forțele ruse în Ucraina.
„Cunoaștem mulți dintre [acești voluntari], ei au ajutat în lupta împotriva ISIS în ultimii 10 ani”, declara Shoigu atunci.
Câteva zile mai târziu, GUR a raportat că Rusia antrena libieni și sârbi să lupte în Ucraina.

Acești 16.000 de soldați s-ar încadra printre cei 10.000-20.000 de luptători străini despre care oficialul european susține că îluptă în Ucraina de partea Rusiei.

„Rușii înșiși au spus că vor recruta 16.000 de sirieni”, a declarat John Kirby, secretarul de presă al Pentagonului.
„Nu știm dacă au atins cu adevărat acest obiectiv, sau cât de aproape s-au apropiat de el și câți luptători străini ar putea fi în Ucraina, pur și simplu nu avem o număr clar”, citează Jerusalem Post.

Registration

Aici iti poti reseta parola