Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Moartea unui soldat taiwanez expune dilema chineză a Kievului
Articole online

Moartea unui soldat taiwanez expune dilema chineză a Kievului

soldati

Moartea unui soldat taiwanez expune dilema chineză a Kievului

Moartea soldatului taiwanez Jonathan Tseng în luptele din Ucraina scoate la iveală tensiunile legate de poziția diplomatică a Kievului față de China.

Pe de o parte, unii oficiali ucraineni au adus omagii puternice eroismului lui Tseng, în vârstă de 25 de ani, care a murit în lupta împotriva rușilor săptămâna trecută în provincia estică Luhansk. El este primul soldat cunoscut din Asia de Est care a murit luptând împotriva forțelor invadatoare ale președintelui Vladimir Putin.

Cu toate acestea, echilibrul politic mai dificil pentru Ucraina depinde de motivele lui Tseng. Mulți taiwanezi – inclusiv Tseng – au văzut un element universal în conflict și au identificat paralele între rezistența Taiwanului împotriva Chinei și lupta existențială a Ucrainei împotriva Rusiei.

Ironia complexă a acestei viziuni asupra conflictului este că realitățile politice îl forțează pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să adopte o poziție prudent deferentă față de partenerul autoritar al Rusiei, China.

Zelenski știe foarte bine că nu poate risca să antagonizeze China și vrea să împiedice Beijingul să ofere și mai mult sprijin sau să trimită arme lui Putin, după cum menționează Politico. Cel mai semnificativ este faptul că Ucraina s-a abținut luna trecută de la votul unei rezoluții cruciale a ONU privind abuzurile Chinei asupra minorității musulmane uigure. (Ulterior, Kievul s-a răzgândit, dar prea târziu pentru a schimba înregistrarea votului.) Diplomații au remarcat, de asemenea, că, China – cu capacitățile sale masive de infrastructură – va fi aproape cu siguranță chemată să joace un rol de primă linie în reconstrucția orașelor distruse ale Ucrainei.

„O pierdere grea”

Prietenul lui Tseng, Sammy Lin, a declarat pentru POLITICO că Tseng a fost inspirat să meargă în Ucraina de temerile legate de viitorul Taiwanului.

„S-a dus să lupte pentru că știa că, dacă nu o făcea, următoarea bătălie ar putea avea loc în țara sa natală”, a spus Lin, care a fost în contact cu Tseng atunci când acesta se afla în zonele de luptă. „Când era pe câmpurile de luptă… l-am încurajat spunându-i că îi înțeleg decizia, făcându-l să știe că mulți oameni din țara sa natală și din întreaga lume au susținut misiunea”.

Moartea lui Tseng a fost un șoc pentru Taiwan deoarece implicarea voluntarilor taiwanezi în Legiunea internațională ucraineană și în alte forțe a scăpat în mare parte din vedere. Presa taiwaneză a relatat că aproximativ 10 luptători din insulă s-au alăturat conflictului.

După ce a primit pregătire militară taiwaneză timp de cinci ani, Tseng a sosit în Ucraina în iunie și s-a alăturat Batalionului Carpați Sich în urmă cu două luni.

Ruslan Andriyko, adjunctul șefului acestui batalion, a numit moartea lui Tseng „o pierdere grea” și a oferit „un mare respect familiei și Taiwanului pentru un astfel de fiu”.

„Să părăsești o viață liniștită, o casă, o familie pentru a intra în iadul războiului, noroi, ploaie, îngheț, o tranșee rece în care inimile fierbinți ale fraților băteau sub bombardamente constante și săptămâni fără somn… Jonathan și-a petrecut ultimele zile în astfel de condiții”, a scris Andriyko pe contul său de Facebook.

Nimic din toate acestea nu este de natură să schimbe diplomația atentă a Ucrainei cu Xi Jinping, chiar dacă liderul chinez nici măcar nu se va obosi să vorbească cu Zelenski.

„Din nefericire, nu cred că situațialui Tseng, un erou care a venit să îmi apere țara, poate schimba întreaga politică”, a declarat pentru POLITICO Oleksandr Merezhko, președintele comisiei pentru politică externă a parlamentului ucrainean. „Cred că interesele materiale joacă un rol crucial – China este cel mai mare partener comercial al nostru.”

În ciuda acestei nevoi de a rămâne prieten cu China, deschiderile Ucrainei către Xi nu au reușit până acum să fisureze prietenia „fără limite” dintre Moscova și Beijing. Într-adevăr, de când a început războiul, Xi a vorbit la telefon și în persoană cu Putin, un om pe care l-a salutat ca fiind cel mai bun prieten al său, în timp ce încercările repetate ale Ucrainei de a obține un acces similar s-au dovedit a fi zadarnice.

Registration

Aici iti poti reseta parola