Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Moartea unui soldat american care luptă în Ucraina scoate la iveală haosul și disfuncționalitățile din legiunea internațională
Articole online

Moartea unui soldat american care luptă în Ucraina scoate la iveală haosul și disfuncționalitățile din legiunea internațională

razboi

Moartea unui soldat american care luptă în Ucraina scoate la iveală haosul și disfuncționalitățile din legiunea internațională

Veteranul armatei din California, în vârstă de 51 de ani, a spus că trebuie să meargă pentru că este de datoria lui să protejeze lumea liberă, a declarat Lipka pentru Insider într-o serie de interviuri.

„I-am spus că nu înțeleg absolut deloc de ce ar trebui să o facă”, a spus ea. „Nu am mai vorbit timp de o săptămână”.

„Nici măcar nu am avut ocazia să îmi iau rămas bun”, a adăugat ea.

Patru luni mai târziu, el avea să moară.

Young a călătorit la Kiev, prin orașul turc Istanbul, în martie – la aproximativ o lună după ce invazia Rusiei în Ucraina a început la 24 februarie.

În vârstă de 51 de ani, a servit ca infanterist american între noiembrie 1990 și aprilie 2003, înainte de a fi nevoit să se retragă din cauza unei accidentări.

După doi ani de singurătate în izolare, vestea unui război în Ucraina – la doar câteva mii de kilometri distanță – i-a dat lui Young un nou sentiment de scop.

Cu toate acestea, alăturarea la lupta împotriva Rusiei avea să-l arunce pe fostul infanterist într-o nouă realitate înfricoșătoare.

Legiunea internațională de apărare a Ucrainei

Când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat formarea legiunii internaționale la 27 februarie, mii de oameni s-au aliniat pentru a se oferi voluntari în fața ambasadelor ucrainene din întreaga lume.

Unii au venit cu o vastă experiență de luptă, după ce au luptat anterior în țări precum Siria, Irak sau Afganistan, în timp ce alții au venit doar cu o dorință arzătoare de a apăra o țară aflată în nevoie.

În total, aproape 20.000 de „legionari” din 52 de națiuni au răspuns la chemarea la arme în primele săptămâni ale războiului, a declarat la acea vreme ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba. Aproximativ 3.000 dintre ei erau cetățeni americani, a declarat în martie un înalt oficial al apărării de la ambasada din Washington DC.

Un purtător de cuvânt al unei ramuri a legiunii, din care Young nu făcea parte, a declarat pentru Insider că de la începutul războiului au avut un „aflux constant de oameni” care au venit, dar că acesta a fluctuat în funcție de perioada anului.

„Știam că cineva va muri”

După sosirea sa în Ucraina, Lipka a spus că a primit mesaje îngrijorătoare de la Young, care s-a plâns de lipsa de organizare și de echipament în cadrul legiunii, adăugând că multe lucruri se făceau „ca pe vremuri”.

Young făcea parte din batalionul 517 al Brigăzii Ivan Bohun, care era supravegheat de Legiunea GUR, condusă de serviciile secrete ucrainene.

„Partea GUR a legiunii este condusă de ofițeri ucraineni și include, de obicei, veterani sau persoane care au experiență pe câmpul de luptă”, a declarat pentru Insider Kacper Rekawek, cercetător la Centrul de Cercetare a Extremismului de la Universitatea din Oslo.

Rekawek a adăugat că soldații din această secțiune sunt adesea foarte calificați și sunt desfășurați în grupuri mai mici care operează chiar pe front.

Cu toate acestea, legiunea părea orice altceva decât profesionistă.

În iunie, Young i-a trimis un mesaj lui Lipka: „A fost un dezastru acolo unde sunt eu, majoritatea voluntarilor străini au plecat. Am rămas doar câțiva dintre noi”.

La primele ore ale zilei de 18 iulie, Young și unitatea sa au fost desfășurați la Hryhorivka, un sat din regiunea Donetsk din estul Ucrainei, care fusese supus unor atacuri rusești intense.

Ei au primit sarcina de a curăța o râpă pe care soldații ruși o foloseau pentru a traversa un mic râu, în încercarea de a le încetini înaintarea, potrivit unui raport de situație publicat de Politico.

Un alt soldat american, care se afla cu ei în acel moment și care poartă pseudonimul AJ, a declarat pentru Insider că misiunea lor a fost un dezastru încă de la început, adăugând că grupul a scăpat la limită de moarte de mai multe ori în zilele anterioare.

„Când ni s-a spus să ieșim din nou, în mintea mea știam că cineva va muri”, a declarat AJ pentru Insider.

GUR nu a răspuns solicitării Insider de a face comentarii.

Organizare slabă și comandanți nepregătiți

Lipka nu este singura persoană care a ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care au fost tratați unii luptători străini în Ucraina și la pericolele la care au fost supuși, chiar dacă cunoșteau riscurile.

Voluntarii străini care părăsesc Ucraina din cauza proastei organizări, a lipsei de echipament și a comandanților nesăbuiți au ținut deja prima pagină a ziarelor.

În aprilie, Insider a vorbit cu doi germani care au plecat în Ucraina pentru a se oferi voluntari pentru a lupta și au ajuns la o altă formațiune: Legiunea Georgiană, formată din voluntari proveniți în mare parte din fosta țară sovietică.

Aceștia au descris sosirea în barăci care erau goale  și dezorganizate și un sentiment general de haos.

„Catastrofă”, a declarat Tobias, unul dintre bărbați, pentru Insider. „Nu există nicio organizare, nicio pregătire organizată. Toată lumea vrea doar să îi ucidă pe ruși”. Niciunul dintre ei nu avea experiență militară, spre deosebire de oameni ca Young.

Între timp, o investigație publicată de The Kyiv Independent în august a descoperit că unii comandanți din GUR trimiteau bărbați în „misiuni sinucigașe”, hărțuiau sexual femeile medic și amenințau soldații cu arma.

Unul dintre comandanți, un fost infractor polonez pe nume Sasha Kuchynsky, era, de asemenea, un băutor înrăit și uneori îi forța pe soldații din trupele sale să îl ajute să jefuiască magazine, a relatat The Kyiv Independent.

„O adunătură de aspiranți, care se joacă cu viețile oamenilor”, a spus un soldat, care a părăsit între timp Ucraina, despre conducerea legiunii.

Registration

Aici iti poti reseta parola