Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Recucerirea peninsulei Crimeea, noul obiectiv de războiul al președintelui Volodimir Zelenski: „Drapelul ucrainean va flutura din nou”
Articole online

Recucerirea peninsulei Crimeea, noul obiectiv de războiul al președintelui Volodimir Zelenski: „Drapelul ucrainean va flutura din nou”

zelenski

Recucerirea peninsulei Crimeea, noul obiectiv de războiul al președintelui Volodimir Zelenski: „Drapelul ucrainean va flutura din nou”

Volodimir Zelenski a făcut o promisiune ucrainenilor că va recuceri peninsula Crimeea anexată ilegal de Rusia în 2014:

”Drapelul ucrainean va flutura din nou deasupra Ialta şi Sudak, deasupra Djankoi şi Ievpatoria. Bineînţeles, vom elibera şi Crimeea noastră”, a declarat Zelenski în mesajul său video de luni seara de la Kiev, potrivit informațiilor agerpres.ro.

Potrivit acestuia, cetățenii ucraineni trebuie să păstreze legătura cu părţile ţării ocupate de Rusia, cum ar fi Doneţk sau regiunea Harkov deoarece va urma eliberarea acestor regiuni:

„Spuneţi-le că armata ucraineană va veni cu siguranţă!”. În est, în Donbass, armata se află sub presiune. Aceasta are nevoie urgentă de artilerie modernă din partea partenerilor săi străini, a declarat președintele Zelenski.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că rezultatul bătăliei pentru regiunea Donbas va determina cursul războiului și soarta țării sale

Pe 26 februarie 2014, un miting al tătarilor din Crimeea pentru susţinerea integrităţii teritoriale a Ucrainei a degenerat în confruntări între aceştia şi manifestanţi proruşi, soldate cu doi morţi şi zeci de răniţi. A urmat organizarea de către autorităţile locale a unui referendum de independenţă, la care 95% dintre votanţi au ales alipirea la Rusia, şi anexarea efectivă.

Crimeea a fost parte a Rusiei din secolul al XVIII-lea până pe 19 februarie 1954, atunci când Nikita Hruşciov a decis să ofere peninsula Crimeea Ucrainei. Această decizie a fost catalogată de Vladimir Putin drept „jaf la drumul mare”, fiind o regiune în care etnicii ruși sunt majoritari.

Invadarea Ucrainei de către trupele armatei Federației Ruse a fost motivată de președintele rus Vladimir Putin ca fiind răspunsul la genocidul pe care soldații și paramilitarii ucraineni, etichetați fără deosebire de la Kremlin ca fiind „neo-naziști”, l-au comis asupra populației vorbitoare de limbă rusă din regiunea generic numită „Donbass”.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola