Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Moartea eroică a spionului CIA capturat de KGB. TRIGON, o viață de roman
Articole online

Moartea eroică a spionului CIA capturat de KGB. TRIGON, o viață de roman

Moartea unui spion

Moartea nu are nimic eroic, ar spune unii dintre dumneavoastră. Așa este, dar sunt și excepții. Iată povestea lui Aleksandr Ogorodnik. Un spion care a avut un rol esențial în furnizarea de informații semnificative către SUA. Când a fost în cele din urmă prins, a ales să-și ia viața cu o pastilă de cianură, în loc să-și trădeze misiunea.

Născut în 1939, Ogorodnik a studiat la Institutul de Relații Externe din Moscova înainte de a obține un post la Ministerul Sovietic al Afacerilor Externe. Aflat la post în Bogotá, Columbia, el a descoperit un nou univers de libertăți necunoscute în educația sa sovietică. Relația sa amoroasă cu o frumusețe locală, Pilar Suárez Barcala a pus bazele implicării sale în spionaj, atrăgând atenția a două agenții de informații diferite.

În timp ce lucra la SMFA în Columbia, el a fost recrutat atât de Departamentul Administrativ al Securității din Columbia, cât și de CIA. Există relatări contradictorii despre faptul că Ogorodnik s-a oferit voluntar pentru acest rol periculos sau a fost constrâns de agenții columbieni. Cu toate acestea, și-a început operațiunile secrete în 1973 sub numele de cod TRIGON.

Moartea unui spion

Antrenat în arta spionajului, inclusiv în fotografia ascunsă cu ajutorul unui pix-camera, Ogorodnik nu a devenit cu adevărat eficient până la transferul său înapoi la Moscova în 1974. Acum, lucrând în cadrul Ministerului Sovietic al Afacerilor Externe, avea acces la informații sensibile de o importanță covârșitoare. Legătura sa cu CIA a fost Martha Peterson, prima femeie agent CIA staționată în Moscova. Ei comunicau folosind „dead drops” (puncte secrete de transfer) și nu s-au întâlnit niciodată față în față. La cererea lui, Peterson i-a furnizat lui Ogorodnik un pix care conținea o capsulă de cianură, un mijloc de protecție pe care și-l dorea în caz de capturare.

Pentru aproape doi ani, parteneriatul de spionaj dintre Ogorodnik și Peterson a fost extrem de reușit. Ascensiunea lui Ogorodnik la Departamentul Afacerilor Globale i-a oferit un acces și mai mare la documente cruciale de politică externă, pe care le-a transmis prompt lui Peterson. Cu toate acestea, operațiunile lor au luat sfârșit brusc când un traducător al CIA numit Karl Koecher l-a trădat pe Ogorodnik serviciului de informații ceh, care la rândul său a informat KGB-ul.

La 15 iulie 1977, în timp ce încerca să plaseze un „dead drop” pentru Ogorodnik, Peterson a fost reținută de KGB, dar a fost ulterior eliberată nevătămată și trimisă înapoi în Statele Unite. Soarta lui Ogorodnik a fost pecetluită mult mai devreme, la 22 iunie 1977. În timpul unei sesiuni de interogatoriu cu KGB-ul, el a simulat cooperarea, cerând pixul său pentru a scrie o mărturisire. În schimb, a mușcat din capsula de cianură ascunsă în capacul pixului, murind aproape instantaneu.

În memoriile sale, Martha Peterson l-a onorat pe Ogorodnik, afirmând: „TRIGON a murit în felul său, ca un erou”. Peterson și-a continuat cariera cu CIA până la pensionarea sa în 2003.

Registration

Aici iti poti reseta parola