Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Miza războiului din Ucraina e răsturnarea lui Putin. Ce plan ascund declarațiile halucinante ale liderilor SUA și NATO?
Articole online

Miza războiului din Ucraina e răsturnarea lui Putin. Ce plan ascund declarațiile halucinante ale liderilor SUA și NATO?

Declarațiile teribile ale lui Miley și Stoltenberg

Războiul din Ucraina nu se va încheia în săptămâni sau luni, ci va dura cel puțin câțiva ani. Au admis acest lucru generalul Mark Milley, șeful statelor majore reunite ale forțelor americane și secretarul general al NATO, Jean Stoltenberg.
Milley, analizând situația din Ucraina vorbește despre un conflict „prelungit” a cărui durată „se va măsura cu siguranță în ani” și în care „NATO, Statele Unite și toți aliații vor fi implicați pentru o lungă perioadă de timp”. â
Declarații în concordanță cu cele ale Secretarului General al Alianței Atlantice. „Trebuie să ne pregătim – explică Stoltenberg – pentru un conflict lung. Războiul poate dura luni sau chiar ani”.

Dubla admitere arată clar că nici Statele Unite, nici NATO nu sunt pregătite pentru o încetare a focului care să înghețe situația de pe teren și să garanteze controlul Moscovei asupra teritoriilor cucerite. Principalele state membre ale Alianței par să fie de acord cu un președinte ucrainean Volodimir Zelenski, care recent a exclus orice concesii teritoriale către Moscova.
De la Washington și Londra până la Kiev, prioritatea politică, strategică și diplomatică nu este de a ajunge la o încetare focului, ci de a exploata conflictul ucrainean pentru a uza Rusia și a favoriza înlăturarea lui Vladimir Putin, urmată de o condamnare pentru crime de război în fața unei curți internaționale.

Scenariul eliminării lui Putin

Acest scenariu este analizat de un articol, bazat pe zvonuri interne din NATO, apărut marți în Washington Post. Potrivit ziarului, multe țări ale Alianței se opun la modul absolut oricărui acord care ar părea o „victorie” a Moscovei. Tocmai din acest motiv ar fi de preferat să-i lăsăm pe ucraineni „să lupte și să moară” decât să se străduiască să obțină „o pace care ar veni prea devreme”. Linia războiului total, susținută de părți relevante ale administrației americane și ale guvernului britanic, ar avea mult sprijin în Polonia și în țările baltice, unde există teama că o „victorie aparentă a Rusiei” în Ucraina „ar sugera” alte atacuri asupra ţărilor învecinate Rusiei.

Poziționarea NATO creiese și din discursurile lui Zelensky. Președintele ucrainean, mereu atent să stimuleze cele mai ireductibile poziții din cadrul Alianței, nu a ezitat să invoce un „Nürnberg 2” în fața ONU pentru Vladimir Putin și liderii politici militari ai Rusiei.
Acum, dincolo de faptul deloc neînsemnat că procesul de la Nürnberg a fost precedat de un război mondial, Joe Biden, după ce l-a numit pe Putin ca criminal de război (15 martie), pe 26 martie), a cerut înlăturarea acestuia. Problema este că într-un context de posibil război mondial sau nuclear, a amenința inamicul cu răsturnarea de la putere și trimiterea ăn fața instanței echivalează nu numai cu compromiterea unei eventuale negocieri, ci și cu încurajarea unor alegeri extreme. Tocmai din acest motiv războiul din Ucraina este probabil să dureze mult. Sau să se transforme în ceva și mai rău, scrie Il Giornale.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola