Evenimentul Istoric > Articole online > Geneza României > Mitropolitul primat al Ungrovlahiei care a obținut recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române
Articole online

Mitropolitul primat al Ungrovlahiei care a obținut recunoașterea autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române

După moartea mitropolitului Nifon Rusailă, la 31 mai 1875 ÎPS Calinic Miclescu a fost ales mitropolit primat al Ungrovlahiei, deţinând această demnitate până la moarte.

La 11 aprilie 1876, fiind senator de drept, a fost ales, la propunerea lui I.C. Brătianu, preşedinte al Senatului.

În timpul păstoririi sale s-au deschis cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, la stăruinţele sale s-a înfiinţat Tipografia Cărţilor Bisericeşti şi a fost recunoscută autocefalia Bisericii Ortodoxe Române.

Astfel, la 25 martie 1882, în Joia Mare a Sfintelor Paşti, membrii Sfântului Sinod sfinţesc, pentru prima dată, Sfântul şi Marele Mir în Catedrala Mitropolitană din Bucureşti, fără a mai cere permisiunea Patriarhiei Ecumenice.

Acţiunea a atras un protest scris, foarte dur, din partea Patriarhului Ecumenic Ioachim al III-lea. După mai multe încercări, la 25 aprilie 1885, Patriarhul Ecumenic Ioachim al IV-lea a confirmat autocefalia Bisericii noastre.

La 30 mai 1885, Mitropolitul Primat al României, Calinic Miclescu, a trimis o scrisoare de mulţumire Patriarhiei Ecumenice, anunţând deopotrivă celelalte Biserici surori autocefale despre recunoaşterea oficială a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române.

A trecut la cele veşnice la 14 august 1886, fiind înmormântat la Mănăstirea Neamţ.

Din neam boieresc

Calinic Miclescu, din botez Constantin, mitropolit al Moldovei şi Ungrovlahiei, s-a născut la 16 aprilie 1822, în Suceava, într-o veche familie boierească.

La 18 iunie 1842, a fost călugărit la Huşi de către unchiul său Sofronie, viitorul mitropolit al Moldovei.

La 23 aprilie 1843, a fost hirotonit ierodiacon, ieromonah la 31 noiembrie 1848, apoi hirotesit protosinghel şi arhimandrit la data de 2 februarie 1855.

În perioada 1851-1858, a fost egumen la Slatina, unde a înfiinţat o şcoală pentru copiii ţăranilor.

A fost membru în Divanul Ad-hoc, locţiitor de episcop la Huşi (nov. 1858-ian. 1861), din nou egumen la Slatina (1861-1863), locţiitor de mitropolit al Moldovei (din 7 mai 1863), apoi, la 10 mai 1865, a fost numit mitropolit al Moldovei, prin decret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola

Abonare la notificari Doriți să primiți notificări atunci când publicăm ceva interesant? NU DA