Toți trei au activi în mișcarea comunistă Monteneros, trecuți în ilegalitate încă din timpul președinției Peron, organizație care-și leagă numele de multe răpiri, asasinate politice sau atacuri armate la instituțiile publice, dar America de Sud a anilor 1970-1980 era un continent al numeroaselor reevaluări, iertări, alianțe și războaie.
Ricardo Rene Haidar a fost o figură proeminentă a acestei mișcări. Poet, licențiat în Chimie, Ricardo s-a ”distins” și în luptele de stradă și în acțiunile politice. Logodnica sa a fost prima femeie moartă în luptele de guerillă din Argentina, în timpul asaltului asupra unei bănci. Ricardo era considerat ”șeful serviciului secret” al Monteneros.
În 1972 , el s-a numărat printre cei închiși în închisoare militară din Rawson. Aici a avut loc o evadare în masă – 110 deținuți politici și de drept comun – atent plănuită de camarazii rămași în libertate. S-a inițiat o revoltă, gardienii au fost dezarmați și deținuții au ajuns în stradă. Hoții de rând au căzut, probabil, rapid în mâinile poliției, dar pe cei arestați din motive politice îi așteptau mașini și un avion care să-i ducă-n Chile. Opt au scăpat și au ajuns la avion, dar 19 au fost prinși și duși la o bază militară din Trelew.
Aici, comandantul a organizat o execuție în masă rapidă, sub pretextul că aceștia ar fi încercat din nou să fugă. 16 au fost uciși și 3 au fost doar răniți. Ricardo a fost unul dintre cei 3. În 2012, patru militari care au participat la masacru au fost condamnați la detenție pe viață.
Ricardo a fost eliberat în 1973, ca urmare a unui miting organizat la poarta închisorii, dar lupta sa nu s-a oprit. Nici nu mai putea. În fiecare an, pe 22 august, data masacrului din Trelew, Monteneros au ”comemorat” prin atacuri teroriste.
După lovitura militară din 1976, pe 22 februarie 1977, casa surorilor sale din Buenos Aires este înconjurată de militari. Mirta și Adriana ripostează cu arme de foc, dar sunt prinse și duse într-o direcție necunoscută. Nici acum nu se știe ce s-a întâmplat cu ele, dar se bănuiește că au fost executate.
Ricardo s-a refugiat în Brazilia dar, pe 19 decembrie 1982, dispare.
Acum, prin noua acțiune de declasificare, din 12 aprilie 2019, dintr-o telegramă a CIA putem afla câteva amănunte despre sfârșitul acestui ”revoluționar roșu”:
”27 mai 1983, Argentina
Subiect: Arestarea și programarea uciderii a încă unui Montenero
Unul dintre serviciile militare argentiniene l-a reținut pe un membru proeminent al Montenero, numit Haydar, la data de 10 mai. ( fragment rămas secret n.n) de la serviciul militar aproape a terminat interogarea lui Haydar și s-a plănuit ca el să fie omorât într-un accident simulat.
Totuși, (secretizat n.n.) din serviciul militar crede că acum sunt prea multe controverse legate de alți Monteneros care au murit în incidente similare și s-a decis să se mai aștepte aproximativ o săptămână, pentru ca interesul public pentru aceste decese să se stingă înainte de moartea lui Haydar.
Comentari: A. Haydar este probabil Rene Ricardo Haidar, identificat drept un membru proeminent al Montenero încă din 1977.
B. Serviciul militar implicat este probabil Armata, responsabilă pentru recenta înscenare a mai multor incidente în care au murit Monteneros. (secretizat n.n.). După ce Haydar a fost arestat, el a fost escortat la Madrid și Geneva de unde a scos 65 de milioane de dolari din conturile bancare ale Monteneros (secretizat n.n.).”
Sigur că telegrama nu rezolvă complet enigma, dar aduce multe amănunte noi. Un lucru care rămâne învăluit în mister este ce s-a întâmplat cu Haidar între 19 decembrie 1982 și 10 mai 1983.