Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Misterul pumnalului de fier meteoric al lui Tutankhamon
Articole online

Misterul pumnalului de fier meteoric al lui Tutankhamon

pumnal

Misterul pumnalului de fier meteoric al lui Tutankhamon

Situat în Valea Regilor, pe malul vestic al Nilului, vizavi de Teba (Luxorul modern), mormântul, KV62, a fost îngropat în mormane de moloz rezultate în urma tăierii lui KV9 pentru faraonul Ramses al V-lea, la peste 150 de ani după moartea lui Tutankhamon.

Descoperirea a provocat o adevărată frenezie mediatică, dezvăluind 5.398 de obiecte care includeau: un sicriu din aur masiv, o mască de față, arcuri, un potir de lotus, niște stâlpi de aur, mobilier, mâncare, vin, sandale și mai multe monezi.

Printre artefacte se număra un set de lame de fier care seamănă cu PeseshKaf, un instrument folosit în „ceremonia de deschidere a gurii”, un ritual efectuat pentru cei decedați pentru a le permite să respire, să vorbească, să mănânce și să bea în viața de apoi.

Una dintre aceste lame este un pumnal din fier cu o teacă ornamentală din aur, produsă cu măiestrie.

Arhivele Howard Carter descriu pumnalul ca având o lamă fin prelucrată dintr-un metal omogen, în timp ce mânerul este realizat din aur fin și este decorat cu lucrări cloisonné și de granulație, încheindu-se cu un pumn din cristal de stâncă. Pe o parte a tecii de aur se află un motiv floral cu crini, în timp ce pe cealaltă este un model de pene care se termină cu un cap de șacal.

Exemplele din Egipt de topire contemporană în timpul celei de-a 18-a dinastii pentru a produce fier sunt foarte rare și probabil că au produs fier de calitate inferioară pentru a fi forjat în obiecte prețioase. Întrucât celelalte lame găsite în mormânt sunt relativ rudimentare, mulți cercetători sugerează că pumnalul ornamental a fost importat în Egipt, poate ca un cadou regal dintr-un teritoriu sau regat vecin.

Documentele diplomatice (scrisorile de la Amarna), care datează din secolul al XIV-lea î.Hr. menționează cadouri regale din fier oferite faraonilor Egiptului de dinaintea domniei lui Tutankhamon

Este interesant faptul că unul dintre aceste documente notează că Tushratta, regele din Mitanni, a trimis obiecte din fier lui Amenhotep al III-lea (posibil bunicul lui Tutankhamon), care menționează în listele de documente lame din fier.

Încă din anii 1960, cercetătorii au sugerat că, conținutul de nichel din lamă indica originea meteorică, un studiu mai recent, din 2016, derivat dintr-o analiză cu spectrometru de fluorescență cu raze X, indicând că lama are în compoziția sa în principal fier (Fe), 10,8% nichel (Ni) și 0,58% cobalt (Co).

Acest studiu a comparat compoziția lamei cu 11 meteoriți cu compoziții bine cunoscute și cu 11 materiale de referință certificate din oțel, concluzionând că, compoziția și omogenitatea lamei, se corelează îndeaproape cu compoziția și omogenitatea meteoritului provenit dintr-o sursă de origine extraterestră.

Această concluzie este susținută și de un studiu publicat în februarie 2022, care a efectuat o analiză chimică bidimensională nedistructivă și sugerează că meteoritul sursă al lamei este octaedritul, una dintre cele mai comune clase structurale de meteoriți de fier.

pumnal2

Registration

Aici iti poti reseta parola