Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Misiunea secretă primită de Nicolae Milescu Spătaru, primul român care a ajuns în China
Istoria universală

Misiunea secretă primită de Nicolae Milescu Spătaru, primul român care a ajuns în China

nicolae milescu

Misiunea secretă primită de Nicolae Milescu Spătaru, primul român care a ajuns în China

Născut în 1636 la Vaslui (decedat 1708, Moscova), Nicolae Milescu sau Neculai Milescu Spătarul a fost un cărturar, traducător, călător, geograf și diplomat moldovean, activ atât în Moldova, cât și în Țaratul Rusiei. Este de menționat că Nicolae nu a semnat niciodată Milescu, ci numai Nicolaus Spatharius sau Nikolai Spafariί. Numele de „Milescu” i-a fost atribuit de Ion Neculce.

Provenit dintr-o familie boierească, studiile și le-a început la trei Ierarhi, iar din Moldova a plecat la studii la Marea Școală a Patriarhiei din Constantinopol.

Între anii 1660 și 1664 a fost reprezentantul țării în Imperiul Otoman, numit de domnitorul Țării Românești Grigore Ghica, și apoi trimis ca sol la Berlin și Stockholm, iar ulterior diplomat pe lângă Ludovic al XIV-lea. Nicolae Milescu vorbea limba română, limba latină, limba greacă, limba slavonă și limba rusă, însă avea cunoștințe și de turcă, franceză, italiană. Ambițios din fire, domnitorul Ştefăniţă Vodă l-a bănuit de trădare, și a decis să îl pedepsească într-un mod neobișnuit pentru a-i potoli ambiţiile de a accede la domnie. Domnitorul i-a crestat nasul, în perioada diplomaţiei fiind cunoscut şi cu denumirea de “Cancelarul Milescu Nas Cârn”.

Ajuns la Constantinopol, se împrieteneşte cu patriarhul Dosoftei al Ierusalimului, care-l ajută să ajungă în serviciul ţarului, la Moscova. 

În 1675 ajunge „ambasador” în China, și devine primul român care a ajuns la Marele Zid Chinezesc

La vârsta de 39 de ani, în 1675, Nicolae Milescu ajunge ambasador în China, trimis de către țarul Aleksei. Întreaga expediție durează trei ani, iar relatarea călătoriei întreprinse constituie un adevărat document istoric. Pe lângă descrierea moravurilor chinezești, acesta povestește mai multe aspecte diverse din Siberia, Mongolia. Putem spune astfel că Milescu a primit misiunea din partea țarului de a afla cât mai multe informații despre civilizația din Orient, despre care se cunoșteau puține lucruri, însă alte izvoare menționează că acesta a fost trimis special pentru a deschide o rută comercială între cele două țări.

Cu o delegație formată din peste 150 de oameni, aceștia aveau misiunea de a observa viața, obiceiurile, dar și cartografierea amănunţită a locurilor parcurse. Astfel, lucrările 

Mai târziu a devenit consilier al lui Petru cel Mare şi a ajutat la modernizarea educaţiei în Rusia Ţaristă. Urmaşii săi şi-au rusificat numele, din Spătaru în Mecinikov. 

Registration

Aici iti poti reseta parola