Michael Snyder vorbește pe site-ul TheMostImportantNews.com despre semnele că penuria globală de alimente nu va face decât să se accentueze în următoarele luni.
Avertismente oficiale
Unul dintre cei mai importanți oficiali guvernamentali ai Franței ne spune că ar trebui să ne pregătim pentru o criză alimentară globală „extrem de gravă”.
Ministrul Afacerilor Externe al Franței, Jean-Yves Le Drian, a declarat că UE trebuie să facă față perspectivei că războiul din Ucraina ar putea provoca o criză alimentară globală „extrem de gravă”.
Dar francezii nu sunt singurii care au informații în acest sens. Președintele american Joe Biden a recunoscut recent că lipsa de alimente „va fi reală”, iar administrația sa folosește acum în mod deschis cuvântul „foamete” pentru a descrie ceea ce urmează…
Administrația Biden este îngrijorată că invazia Ucrainei de către Rusia va provoca foamete în anumite părți ale lumii, a declarat vineri președintele Consiliului Consilierilor Economici de la Casa Albă, Cecilia Rouse, pentru CNBC.
Germanii se pregătesc pentru scumpiri de până la 50 la sută
Se vehiculează informația că prețurile alimentelordin supermarketurile germane vor crește în curând cu de la 20 până la 50 la sută…
La numai câteva zile după ce Germania a raportat cea mai mare inflație din ultimele decenii, luni, Germania va face un pas spre revenirea temutei hiperinflații din timpul Republicii de la Weimar. Potrivit Asociației Germane de Retail (HDE), consumatorii ar trebui să se pregătească pentru un alt val de scumpiri pentru bunurile de zi cu zi și alimentele, Reuters raportând că prețurile în lanțurile de retail vor exploda.
În Spania și Grecia a început raționalizarea…
În Spania, țara a început să se confrunte cu lipsuri sporadice de diferite produse, cum ar fi ouă, lapte și alte produse lactate, aproape imediat după izbucnirea războiului din Ucraina. La începutul lunii martie, supermarketurile importante precum Mercadona și Makro au început să dea cu rația uleiul de floarea-soarelui.
În Grecia, cel puțin patru lanțuri naționale de supermarketuri au început să dea cu rația produse alimentare precum făina și uleiul de floarea-soarelui din cauza aprovizionării scăzute cauzate de paralizarea lanțurilor care depind de Rusia și Ucraina.
Se întorc zilele negre
Șeful BlackRock avertizează că aceasta va fi prima dată când această generație „va intra într-un magazin și nu va putea obține ceea ce își dorește”…
Marți, președintele BlackRock Inc. Rob Kapito a declarat unei audiențe din Austin, Texas, găzduită de Asociația producătorilor independenți și proprietarilor de drepturi de autor din Texas, că întreaga generație tânără va afla ce înseamnă să suferi din cauza penuriei, potrivit Bloomberg.
„Pentru prima dată, această generație va intra într-un magazin și nu va putea obține ceea ce își dorește”, a spus Kapito. „Și avem o generație care nu a trebuit niciodată să se sacrifice.”
Agricultura, în criză
Comparativ cu anul trecut, prețurile unor îngrășăminte au crescut cu până la 300 la sută.
Mulți fermieri din Africa nu își vor putea permite deloc să folosească îngrășăminte anul acesta.
În condițiile în care prețurile s-au triplat în ultimele 18 luni, mulți fermieri se gândesc să renunțe la achiziționarea de îngrășăminte anul acesta. Acest lucru lasă o piață apreciată de mult pentru potențialul său de creștere, care va scădea cu aproape o treime, potrivit lui Sebastian Nduva, manager de program la grupul de cercetători AfricaFertilizer.Org.
Acest lucru ar putea reduce producția de cereale cu 30 de milioane de tone, cantitate suficientă pentru a hrăni 100 de milioane de oameni, a spus el.
Dependența de îngrășămintele rusești
Rusia este un jucător cheie la nivel mondial în domeniul gazelor naturale, un input major pentru producția de îngrășăminte. Prețurile mai mari la gaze și reducerile de aprovizionare vor duce la creșterea puternică a prețurilor la îngrășăminte. Rusia este unul dintre cei mai mari exportatori din cele trei mari grupuri de îngrășăminte (azot, fosfor și potasiu). Reducerile din aprovizionarea fizică ar putea umfla și mai mult prețurile la îngrășăminte.
Mai mult, într-un an obișnuit, Rusia și Ucraina reprezintă împreună aproximativ 30% din toate exporturile globale de grâu. Jumătate din importurile de grâu ale Africii provin de obicei fie din Rusia, fie din Ucraina. Alte țări se bazează, însă, pe exporturile de grâu din Rusia și Ucraina chiar mai mult decât Africa. Armenia, Mongolia, Kazahstanul și Eritreea și-au importat practic tot grâul din Rusia și Ucraina și trebuie să găsească noi surse. Dar aceste țări concurează cu cumpărători mult mai bogați, inclusiv Turcia, Egiptul, Bangladeshul și Iranul, care au obținut peste 60% din grâul lor din cele două țări aflate în război.
Un oficial rus a avertizat, de altfel, că Rusia sa ar putea în curând să exporte alimente numai către „țări prietene”…
Gripa aviară face ravagii
Vineri, s-a anunțat că încă 5 milioane de pui din Iowa vor trebui să fie sacrificați din cauza gripei aviare. Numărul deceselor din cauza gripei aviare numai în Iowa va ajunge astfel la peste 13 milioane .”
Recolte proaste
Ministrul Agriculturii din China a anunțat că recolta de grâu de iarnă din China ar putea fi „cea mai proastă din istorie”.
La fel va fi și în Statele Unite din cauza secetei severe. Șeful programului alimentar mondial al ONU spune că ceea ce se confruntă acum planeta nu seamănă cu nimic din ceea ce a experimentat omenirea de la al Doilea Război Mondial încoace.
„Ucraina a agravat doarcatastrofa”, a spus David M. Beasley, directorul executiv al Programului Alimentar Mondial, agenția Națiunilor Unite care hrănește 125 de milioane de oameni pe zi. „Nu există niciun precedent nici măcar aproape de asta de la al Doilea Război Mondial”, scrie site-ul The Most Important News.