Vânătorii preistorici foloseau gropile pentru vânătoare
O echipă de cercetători a găsit dovezi ale acestor gropi în timp ce supravegheau zona din jurul Stonehenge, potrivit studiului, publicat online pe 9 mai în Journal of Archaeological Science.
Echipa a efectuat un studiu al câmpului de inducție electromagnetică de aproximativ 2,5 kilometri pătrați în jurul Stonehenge și a folosit un algoritm pentru a detecta anomaliile. În timpul acestui sondaj, cercetătorii transportă un echipament asemănător unei tije care are bobine electromagnetice la fiecare capăt. Una dintre bobine generează un câmp electromagnetic, ceea ce permite dispozitivului să analizeze conductivitatea electrică a solului; schimbările în conductivitatea electrică pot însemna că sunt prezente vestigii arheologice.
Algoritmul a identificat 415 potențiale gropi mari, cu un diametru mai mare de 2,4 metri, și aproximativ 3.000 de gropi mai mici, cu un diametru mai mic de 2,4 metri, a declarat autorul principal al studiului, Philippe De Smedt, profesor asociat de mediu la Universitatea Ghent din Belgia.
Datarea tuturor acestor gropi este incertă
Echipa a excavat nouă dintre gropile mari și a descoperit că șase dintre ele au fost făcute de oameni în preistorie. Și-au putut da seama că au fost făcute de oameni pe baza artefactelor găsite în interiorul lor și a formei gropilor. Cea mai veche groapă excavată avea o vechime de aproximativ 10.000 de ani și conținea rămășițele unor unelte de piatră care ar fi putut fi folosite pentru vânătoare. Descoperirile „sugerează că [groapa] a fost probabil săpată ca o capcană de vânătoare pentru vânat mare, cum ar fi aurochs [o specie de bovine acum dispărută], cerb roșu și mistreț”, a declarat De Smedt.
În timp ce cea mai veche groapă cunoscută a fost probabil folosită pentru vânătoare, una dintre celelalte gropi datează de acum 3.300 de ani, o perioadă de timp după ce Stonehenge a fost ridicat și ar putea „foarte bine să aibă legătură cu structurarea ceremonială pe termen lung a peisajului de la Stonehenge”, a spus De Smedt. În plus, două dintre celelalte gropi, posibil construite în scopuri ceremoniale, au fost datate cu aproximativ 5.500 de ani în urmă și 5.200 de ani în urmă, o perioadă nu cu mult timp înainte ca Stonehenge să fie construit, a spus De Smedt.
Nu este clar motivul pentru care oamenii preistorici au construit Stonehenge, dar mai multe idei includ faptul că monumentul a servit drept teren de vânătoare sacru, loc de adunare a comunității, calendar astronomic, structură pentru amplificarea sunetului, cimitir sau chiar un refugiu pentru vindecare antică, a relatat anterior Live Science.
Gropile sunt „descoperiri interesante”, a declarat pentru Live Science, într-un e-mail, Timothy Darvill, profesor de arheologie la Universitatea Bournemouth din Marea Britanie, care a efectuat anterior săpături în acest sit, dar nu a fost implicat în noul studiu. „Sondajul geofizic are încă multe de dezvăluit în peisajul Stonehenge, [dar] trebuie să facem ceea ce a făcut această echipă și să verificăm pe teren toate anomaliile interesante înainte de a face interpretări ale acestora.”
Darvill a adăugat că „datarea cu radiocarbon a caracteristicilor descoperite prin geofizică va adăuga detalii la imagine și va permite ca descoperirile să fie plasate în mod corespunzător în secvența lungă și complicată a activității din peisajul Stonehenge”.
În ultimii ani, studiile asupra peisajului din jurul Stonehenge au scos la iveală o serie de descoperiri. Printre acestea se numără un monument de piatră super-henge de aproximativ 15 ori mai mare decât Stonehenge, o incintă de pământ al cărei scop nu este clar și mai multe morminte.