Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Uluitoarea descoperire fără precedent de lângă Stonehenge. Se rescrie istoria
Articole online

Uluitoarea descoperire fără precedent de lângă Stonehenge. Se rescrie istoria

Descoperirea deschide noi piste de cercetare asupra originilor şi semnificaţiei misteriosului monument preistoric.

Cercul de pietre de la Stonehenge, al cărui scop rămâne necunoscut în pofida deceniilor de cercetare, este unul dintre cele mai faimoase locuri din Marea Britanie şi un punct de atracţie pentru numeroşi turişti şi persoane în căutarea conexiunilor spirituale cu natura.

Noua descoperire, descrisă drept ”uimitoare” de o echipă de arheologi de la mai multe universităţi care au luat parte la acest proiect, este alcătuită dintr-un cerc de stâlpi cu un diametru de doi kilometri, ce înconjoară aşezarea Durrington Walls, scrie Agerpres.

O descoperire fără precedent

Situl este localizat la aproximativ trei kilometri nord-est de Stonehenge, pe platoul Salisbury Plain, iar dovezile sugerează că stâlpii datează din aceeaşi perioadă cu monumentul megalitic, cu aproximativ 4.500 de ani în urmă.

”Aceasta este o descoperire fără precedent, de o importanţă majoră în Regatul Uni”, a declarat Vincent Gaffney, unul dintre arheologii aflaţi la conducerea proiectului.

”Importanţi cercetători ai Stonehenge şi ai peisajului său au fost uluiţi de amploarea structurii şi de faptul că aceasta, (situată) atât de aproape de Stonehenge, nu a fost descoperită până în prezent”, a adăugat el.

Dorinţa comunităţilor din neolitic de a-şi lăsa amprenta

Potrivit lui Gaffney, cercul format din stâlpi, de aproximativ zece metri în diametru şi cinci metri adâncime fiecare, demonstrează dorinţa comunităţilor din neolitic de a-şi lăsa amprenta cu privire la sistemele lor de credinţe, în moduri şi la o scară pe care cercetătorii nu au anticipat-o vreodată.

Citește și Născut dintr-un incest, NG 10 pune lumea pe gânduri

Descoperirea a fost realizată fără a fi necesare excavări, cu ajutorul tehnologiei de teledetecţie şi eşantionare.

”Nu pot sublinia suficient efortul necesar pentru săparea unor stâlpi atât de mari cu unelte din piatră, lemn şi os”, a menţionat Gaffney.

Circa 40% din acest cerc nu mai este disponibil pentru a putea fi studiat din cauza dezvoltării moderne, notează The Guardian.

Imensă declaraţie cosmologică

Cercul recent descoperit reprezintă o ”imensă declaraţie cosmologică şi nevoia de a o înscrie în pământul însuşi”, a precizat Gaffney, citat de The Guardian.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola