O declarație de presă misterioasă
În urma dineului oferit de Casa Regală a Angliei, Regele Mihai și Elena au fost conduși la o mașină care i-a dus direct la ambasada americană. La intrarea ambasadei, aceștia au fost așteptați de Lewis Douglas, ambasadorul Americii la Londra. După o discuție de aproximativ 30 de minute, cei doi au părăsit ambasada și s-au îndreptat spre hotelul Claridge, unde erau cazați. Acolo au fost așteptați de ziariști pentru a oferi declarații. Dintr-un buzunar, Regele Mihai a scos o foaie de hârtie și a început să citească de pe ea declarația. Ce posibilitate exista ca acea declarație să fi fost scrisă chiar înainte de dineul de la Palatul Buckingham ?
Interesant este faptul că, în urma discuției dintre Regele Mihai și ambasadorul Douglas, acesta decide să părăsească Londra și să plece la Washington, motivul declarat fiind cel al planului de reabilitare a economiei Europei.
Conform arhivelor Securității, s-ar fi afirmat că Regele Mihai i-ar fi declarat ambasadorului că intenționează să formeze o mișcare liberă românească care, la timpul oportun, să fie transformată într-un guvern provizoriu în exil.
În acest context, ar fi avut o explicație plecarea rapidă a ambasadorului în America, atât pentru a prezenta posibilul plan al Regelui, cât și pentru a informa cu privire la părerea Casei Regale în legătură cu viitorul plan al acestuia. Desigur, ambasadorul putea comunica și prin alte moduri aceste informații, însă ceea ce au aflat ofițerii de securitate, puteau fi doar o parte din informațiile furnizate de către Rege.
Relații bune cu Bucureștiul
În legătură cu cele de mai sus, s-ar fi spus că guvernul american și cel francez ar fi ezitat să susțină sau să încurajeze un asemenea demers, mai ales că Paris, Londra și Washington aveau deja relații diplomatice cu Bucureștiul.
Prin urmare, există posibilitatea ca declarația lui Mihai să fi fost refăcută în ultimul moment, cu ajutorul ambasadorului Douglas, care luase act de intențiile Regelui, cât și de poziția guvernului laburist.