Frederick Wells se afla la peste cinci metri sub pământ în mina Premier din Pretoria, Africa de Sud, când a dat peste o piatră puternic strălucitoare. Mândru de descoperirea sa, a prezentat-o proprietarului minei, Sir Thomas Cullinan.
Acesta a vândut diamantul conducerii provinciei Transvaal, care a decis să îl ofere cadou regelui britanic Edward al VII-lea, cu ocazia zilei sale de naștere.
Îngrijorat că diamantul ar putea fi furat în timpul călătoriei din Africa în Londra, Edward a plănuit o diversiune prin care să păcălească posibilii hoți, scrie history.com.
El a împachetat un diamant de slabă calitate într-un ambalaj foarte atrăgător și a pus o echipă de detectivi să îl păzească pe toată durata călătoriei. Diamantul prețios s-a aflat într-o cutie banală în bagajul unui ”călător”.
Prelucrare
Pentru prelucrarea diamantului, Edward l-a mandatat pe Joseph Asscher, de la compania Asscher Diamond din Amsterdam. Acesta devenise cunoscut după ce a prelucrat faimosul diamant Excelsior, găsit în 1893.
Asscher a studiat șase luni noul diamant înainte să se apuce de treabă. Prima tentativă de secționare a eșuat, după ce lama s-a rupt.
Din fericire, asta nu a afectat calitatea diamantului. A doua încercare s-a încheiat cu rezultatul scontat, Asscher începând să tremure de bucurie.
Denumire
Diamantul a fost denumit Cullinan, după proprietarul minei în care a fost descoperit. Asscher a
realizat nouă pietre mari și vreo 100 mai mici, toate valorând milioane de dolari.
Cea mai mare piatră a fost denumită ”Steaua Africii I” sau ”Cullinan I”. Este cel mai mare și de calitate diamant necolorat din istoria omenirii, urmat de Culinan II și Cullinan III.
Prietrele prețioase pot fi văzute în expoziția găzduită de Tower of London, alături de alte bijuterii ale Casei Regale britanice.
Cullinan I a fost încorporat în sceptrul regal britanic, în timp ce Cullinan II se află pe coroana imperială britanică.