Evenimentul Istoric > Articole online > A fost dezlegat cel mai mare mister al istoriei britanice: Asasinarea „Prinților din Turn”
Articole online

A fost dezlegat cel mai mare mister al istoriei britanice: Asasinarea „Prinților din Turn”

Cei doi prinți erau fiii regelui Eduard al IV-lea. Când tatăl lor a murit, unchiul acestora, Richard al III-lea, i-a închis în Turnul Londrei în perioada în care a fost regent.

Dispariția celor doi prinți și presupusa lor asasinare din 1483 au constituit subiectul faimosului mister al „Prinților din Turn”.

Mulți istorici cred că Richard al III-lea i-a ucis pe Eduard, de 12 ani, și pe Richard, de 9 ani, pentru a se putea înscăuna el însuși ca rege.

Însă dovezile în sprijinul acestei teorii erau considerate controversate.

Acum, profesorul Tim Thornton de la Universitatea britanică din Huddersfield a publicat un studiu în care susține că poate dovedi că „Prinții din Turn” au fost într-adevăr asasinați de Richard al III-lea.

Sir Thomas More, curtean de încredere al lui Henric al VIII-lea, la începutul secolului al XVI-lea, a scris o carte în care oferă amănunte despre sinistrul episod.

Este prima relatare a crimei. More afirmă că asasinii au fost Miles Forest și John Dighton, care au acționat din porunca lui Richard al III-lea.

Cartea și dezvăluirile ei au fost privite cu scepticism de istorici, din cauza faptului că Sir Thomas More nu avea decât cinci ani atunci când a avut loc asasinarea „Prinților din Turn”.

Se credea că teoria pe care o expunea în carte este doar o propagandă regală, fiind publicată pentru a ponegri numele fostului rege și a crește sprijinul în favoarea noii Camere.

Totuși, profesorul Thornton susține că a descoperit dovada că asasinul Miles Forest a avut doi fii care au devenit curteni ai regelui Henric al VIII-lea și au colaborat cu Thomas More.

Thornton este convins că cei doi fii au discutat cu More despre rolul tatălui lor în regicid și despre ordinul dat de Richard al III-lea.

Aceste surse directe l-au determinat pe More să formuleze acuzațiile împotriva lui Richard al III-lea.

„Acesta a fost cea mai misterioasă crimă din istoria britanică, căci nu puteam avea deplină încredere în More pentru relatarea a ceea ce s-a petrecut. Până acum”, spune profesorul Thornton, citat de Daily Mail.

„Însă am demonstrat că fiii principalului presupus asasin se găseau la Curtea Angliei lui Henric al VIII-lea și că trăiau și lucrau alături de Sir Thomas Moore”, afirmă istoricul.

„Acesta nu a scris despre personaje imaginare. Avem acum motive serioase să credem că detaliile din relatarea lui More despre această crimă sunt credibile.”

Asasinul celor doi copii, dintre care unul devenise rege când tatăl lor a murit, a provocat discuții aprinse și a stârnit imaginația britanicilor timp de 500 de ani.

Prinții au fost „sufocați cu perne din porunca perfidului lor unchi Richard al III-lea uzurpatorul”, potrivit inscripției de pe urna în care sunt păstrate rămășițele lor.

Registration

Aici iti poti reseta parola