Mercenarii ruși nu se dau duși din Libia
Sancțiunile sunt binevenite, mai ales că mercenarii ruși păstrează cu sfințenie tradițiile sovietice de a nu se mai da duși din țările în care au pus piciorul. Sunt încă peste 7.000 de mercenari ruși Wagner în Libia, a anunțat duminică șeful Înaltului Consiliului de Stat al țării.
În declarațiile făcute pe aplicația de chat audio Clubhouse, Khalid al-Mishri a spus că mercenarii Wagner sunt puternic înarmați, inclusiv cu avioane.
„Au 30 de avioane de luptă cu reacție în baza militară Algourbabia (din Sirte) și în baza al-Jufra”, susține al-Mishri. „Rușii caută un punct de sprijin în Africa de Nord și au găsit asta în Libia”.
Compania Wagner, o piedică în fața păcii
Libia se pregătește să organizeze alegeri prezidențiale și parlamentare pe 24 decembrie în temeiul unui acord la care rivalii politici libieni au ajuns în timpul întâlnirilor din Tunisia de anul trecut.
Libienii speră că viitoarele alegeri vor contribui la încheierea conflictușio armat care afectează țara de zile, dar mercenarii reprezintă o amenințare la adresa stabilității în țară.
Rusia, Emiratele Arabe Unite (EAU) și Egipt au susținut în conflict Armata Națională Libiană (LNA) a generalului Khalifa Haftar. Turcia a sprijinit guvernul din Tripoli, recunoscut de ONU.
Mercenari străini din Grupul Wagner al Rusiei, precum și din Siria, Ciad și Sudan au fost dislocați în prima linie. Săptămâna aceasta, anchetatorii ONU pentru drepturile omului au spus că e posibil ca mercenarii să fie implicați în crime de război.
Rușii vor un avanpost în Africa?
Mercenarii și armele străine au ajuns în țară în timpul ofensivei lui Haftar asupra Tripoli. Rusia și Emiratele Arabe Unite fiind principalii sprijinitori ai generalului. Potrivit ONU, în prezent au rămas 20.000 de forțe străine și/sau mercenari în Libia.
Grupul rus Wagner, care este deținut de omul de afaceri Yevgeny Prigozhin, o figură apropiată președintelui rus Vladimir Putin, este cunoscut drept unul dintre principalele grupuri care au trimis mercenari să lupte în Libia.
Majoritatea forțelor străine sunt concentrate în jurul Sirte, la baza aeriană Jufra deținută de forțele lui Haftar, la 500 de kilometri (300 de mile) sud de Tripoli și mai la vest, în al-Watiya.
În iunie, Comandamentul Statelor Unite în Africa (AFRICOM) a dezvăluit că 2.000 de mercenari ruși din grupul Wagner au operat alături de forțele Haftar, scrie ziarul turcesc Daily Sabah.