Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Conversația personală dintre Nicolae Ceaușescu și Anwar El-Sadat, președintele Egiptului, pe 6 aprilie 1972, la Cairo
Articole online

Conversația personală dintre Nicolae Ceaușescu și Anwar El-Sadat, președintele Egiptului, pe 6 aprilie 1972, la Cairo

ceausescu și sadat

Conversația personală dintre Nicolae Ceaușescu și Anwar El-Sadat, președintele Egiptului, pe 6 aprilie 1972, la Cairo

Nicolae Ceaușescu: O să vă rog ca de data aceasta conversația să se desfășoare în limba engleză.

Anwar El-Sadat: Foarte bine.

Ceaușescu: Tocmai am ținut o scurtă conferință de presă. Bineînțeles, problema centrală a fost situația din Orientul Mijlociu.

Sadat: Bineînțeles; așa trebuie să fie.

Ceaușescu: Aș vrea să mă refer la câteva probleme pe care le-am discutat data trecută, iar în partea a doua, să vă informez despre discuția pe care am avut-o ieri cu reprezentanții Organizației pentru Eliberarea Palestinei, cu Arafat și încă doi.

Sadat: Foarte bine.

Ceaușescu: Desigur, vom vedea ce probleme va dori să aducă în discuție prietenul meu, președintele. M-am gândit la problemele pe care le-am discutat. Acum înțeleg mai bine preocupările pe care le aveți dumneavoastră, guvernul și poporul egiptean pentru găsirea unei soluții la criza din Orientul Mijlociu în cel mai scurt timp posibil. Am explicat o serie de preocupări pe care le avem și voi reveni asupra lor. Cu toate acestea, doresc să subliniez încă o dată că, în opinia mea, este dificil să vedem o soluție militară. De aceea, cred că găsirea unei situații politice trebuie să fie principala preocupare în acest moment. De aceea, în opinia mea, este necesar să găsim o modalitate de a permite altor țări care doresc să contribuie la găsirea unei soluții la război să facă acest lucru și să ajute mai mult în această problemă.

Sadat: Foarte adevărat.

Ceaușescu: Este necesar să acționăm în așa fel încât să convingem Israelul să adopte o poziție mai rațională și să renunțe la poziția rigidă pe care o are astăzi.

Sadat: Foarte bine.

Ceaușescu: Cred că este necesar să se acționeze mai energic pentru a combate orice tendință de anexare de teritorii. Acest lucru sugerează o activitate diplomatică mai intensă și din partea altor țări.

Desigur, pentru ca acest lucru să se întâmple, Egiptul și celelalte țări arabe ar trebui să solicite mai întâi acest ajutor. Vă voi spune, sincer, am impresia că, în prezent, opinia publică mondială și o sumedenie de forțe internaționale nu sunt pe deplin conștiente [sesizate concret] de situația din Orientul Mijlociu. Acest lucru oferă Israelului, și în special cercurilor reacționare din Israel, posibilitatea de a face tot felul de manevre. Sincer, vă spun că acest lucru este valabil și pentru unele cercuri arabe reacționare.

Sadat: Foarte adevărat.

Ceaușescu: Acest lucru facilitează politicile țărilor imperialiste, inclusiv ale SUA.

Sadat: Adevărat!

Ceaușescu: Pornind de la aceste considerații, cred că este necesar să elaborați un program de activități specifice pentru intensificarea acțiunilor politice și diplomatice, astfel încât să se poată găsi cât mai curând o soluție politică la conflict. Aceasta ar obliga Israelul, [și] alte cercuri reacționare, să-și dezvăluie pozițiile și intențiile, ar putea duce la o mai bună dezvăluire a forțelor progresiste din țările arabe și, în final, ar oferi forțelor din țările socialiste, din alte țări de asemenea, ale mișcării progresiste internaționale, posibilitatea de a acționa cu hotărâre în sprijinul acestei probleme.

Sadat: Foarte bine.

Ceaușescu: Exemplul Vietnamului este foarte clar aici. Bineînțeles, trebuie să faceți acest pas. Voiam doar să vă spun câteva gânduri pe care le-am avut în timp ce analizam discuțiile noastre.

Sadat: Sunt în deplin acord!

Ceaușescu: După părerea mea, există condiții favorabile pentru a face mai mult, și cu rezultate mai bune. Așa cum v-am spus și data trecută, suntem gata să facem tot ce ne stă în putință.

Sadat: Foarte bine!

Ceaușescu: Este clar că Israelul ar dori să afle concluziile la care am ajuns [aici]. Îi vom informa, le vom spune părerea noastră.

Sadat: Foarte bine.

Ceaușescu: Puteți conta întotdeauna pe noi că vom face tot ce ne stă în putință pentru a vă ajuta în lupta voastră. Vreau să menționez din nou că, în afară de toate acestea, că ideea negocierilor secrete nu trebuie exclusă [de la început]; dacă nu pentru acum, cel puțin [cândva] în viitor.

Sadat: Este adevărat, foarte bine.

Ceaușescu: Iată ce am vrut să-i spun prietenului meu drag, președintele Sadat.

Sadat: Am încredere deplină în dumneavoastră! Avem aceleași principii – noi [susținem] neamestecul în treburile interne ale altor țări, suntem nealiniați, vrem să ne construim țara pe baza voinței poporului nostru. Avem aceleași opinii cu privire la toate problemele discutate.

Personal, am o mare admirație pentru președintele Ceaușescu și mi-am dorit foarte mult să vă întâlnesc. Am vrut să vă întâlnesc personal, așa cum [am făcut-o] cu președintele Tito, și să avem o discuție sinceră, deschisă, ca cea de acum.

Vreau să-i spun prietenului meu că sunt gata să adopt orice decizie îndrăzneață. Nu vreau să fiu liderul lumii arabe; nu am astfel de ambiții personale. Am afirmat clar că sunt gata să semnez un tratat de pace și să recunosc Israelul. Niciun lider arab nu a îndrăznit să facă acest lucru în ultimii 22 de ani. Ceea ce este mai rău este că, odată ce am luat această decizie, în fața lumii arabe și în fața poporului meu, și după ce am obținut aprobarea [poporului] pentru aceasta, nu a existat nicio reacție din partea Israelului, cu excepția declarațiilor din Knesset că nu se vor retrage niciodată la granițele din 4 iunie [1967]. Acest lucru l-au prezentat ca un principiu al politicii lor. Am spus-o, nu caut să mă impun ca lider al lumii arabe, nu caut nimic pentru mine. Caut, înainte de toate, binele țării mele.

Dacă Israelul, prin bunele dvs. oficii, ca prieten în care am încredere deplină și în care știu că și ei au încredere deplină, ne va spune clar ce vrea, atunci va fi bine. Nu vreau să ajung în aceeași situație în care se află acum regele Hussein. El a vorbit cu Israelul. Și care a fost rezultatul? L-au lăsat baltă! Recent, doamna Meir, vorbind cu niște studenți, a spus niște lucruri care îl vor termina pe regele Hussein. Și asta după ce a făcut tot ce au vrut ei să facă. Repet, eu nu caut nimic pentru mine. Dar, dacă pot face ceva pentru țara mea, atunci sunt gata. Nu caut nimic pentru prestigiul meu personal. Sunt gata să iau orice decizie.

Sunt de acord cu prietenul meu, președintele, că o soluție politică este foarte dificilă. Este ceea ce am spus și ieri, că sunt pentru pace, pentru că vreau ceea ce este bine pentru țara mea. Dar pacea nu depinde doar de acțiunile mele. Și cealaltă parte trebuie să se gândească serios la acest lucru. Sunt gata să merg pe acest drum, dar trebuie să fie o pace dreaptă. Am spus acest lucru în fața întregii lumi arabe: Voi recunoaște Israelul și granițele sale, dar nu și noile teritorii arabe pe care le-a obținut după invazie. Acest lucru a fost spus pentru prima dată în ultimii 22 de ani. Am spus în fața întregii lumi că li se va permite să folosească Golful Aqaba. Sunt gata să le ofer garanții în acest sens, iar dacă garanțiile mele nu sunt suficiente, sunt gata să accept ca unele forțe ONU să fie staționate la Sharm el-Sheikh. Am făcut această declarație și nu am redactat-o în niciun fel.

Dacă ei doresc acest lucru – grozav! Dar nimeni nu va fi de acord să renunțe vreodată la nici măcar un centimetru de pământ arab. Credeți-mă! Indiferent ce ar putea spune unii lideri arabi, poporul nu va accepta niciodată [acest lucru]. Lucrați cu poporul vostru. Eu lucrez cu ai mei. Amândoi știm ce înseamnă puterea poporului. Așa cum i-am spus dragului meu prieten, sunt gata să iau orice decizie îndrăzneață cu condiția ca aceasta să fie în beneficiul țării. Persoana mea nu contează. Dar nu vreau să sfârșesc ca regele Hussein, complet izolat de lumea arabă.

Ceaușescu: Dacă am înțeles bine, prietenul meu Sadat consideră totuși că este posibil ca, la un moment dat, să aibă loc o întâlnire între reprezentanții Egiptului și ai Israelului, în condiții care vor trebui să fie stabilite. (Sadat aprobă din cap.) Sunt de acord că, pentru ca anumiți pași să fie făcuți, trebuie să existe garanții depline. Această problemă este atât de serioasă încât graba ar putea să o strice. Puteți fi sigur că nu voi spune aceste lucruri până când nu voi fi convins că toate condițiile necesare sunt coapte.

Sadat: Foarte bine.

Ceaușescu: Nu voi spune Israelului că sunteți gata, până când nu voi fi convins că ei sunt serioși în această privință. Voi discuta eu însumi cu ei și, dacă voi ajunge la această concluzie, voi face următorul pas.

Sadat: Sunt pe deplin de acord cu acest mod de a proceda.

Ceaușescu: În acest context, voi trimite pe reprezentantul meu personal [ministrul adjunct de externe George Macovescu]. Probabil că va fi același reprezentant care a avut, în trecut, contacte cu președintele Nasser.

Sadat: Foarte bine. Îl cunosc.

Ceaușescu: Dacă apare ceva, puteți trimite pe cineva la mine. Eu îi voi primi.

Sadat: Foarte bine. Așa voi face.

Ceaușescu: Dacă sunt probleme serioase, un zbor între București și Cairo durează doar patru ore; chiar trei cu un avion bun. […]

Registration

Aici iti poti reseta parola