Care sunt cele mai mari riscuri globale?
Sondajul le-a cerut respondenților să compare 37 de riscuri diferite, care au fost împărțite în cinci categorii: economice, de mediu, geopolitice, sociale și tehnologice.
Pentru a înțelege care sunt problemele mai urgente, respondenții au fost rugați să prevadă când vor deveni aceste amenințări vor deveni aceste amenințări o problemă serioasă pentru lume, pe baza următoarelor intervale de timp- pe termen scurt: 0-2 ani; pe termen mediu: 2-5 ani sau pe termen lung: 5-10 ani
Riscuri pe termen scurt
Când vine vorba de amenințări pe termen scurt, respondenții au identificat riscurile sociale precum „eroziunea coeziunii sociale” și „criza mijloacelor de trai” ca fiind cele mai presante amenințări pe termen scurt.
Aceste riscuri s-au înrăutățit de la începutul pandemiei,. Potrivit respondenților, o problemă gravă amplificată de pandemie este creșterea inegalității, atât între țările lumii, cât și în interiorul tuturor societăților.
Multe economii dezvoltate au reușit să se adapteze folosind munca de la distanță sau sisteme hibride, deși multe industrii, de pildă HoReCa, se confruntă cu mari probleme.
Riscuri pe termen mediu
Majoritatea crede că vom continua să ne luptăm cu probleme legate de pandemie în următorii trei ani. Din această cauză, riscurile pe termen mediu identificate de respondenți sunt destul de asemănătoare cu riscurile pe termen scurt.
Problemele stringente cauzate pandemie au făcut multe guverne și factori de decizie să acorde prioritate planificării pe termen lung. Drept urmare, nu mai au capacitatea de a ajuta la rezolvarea problemelor globale. De exemplu, guvernul Regatului Unit și-a amânat obiectivul de ajutor extern cel puțin până în 2024. Cum țările bogate continuă să își acorde prioritate în efortul de a atenua impactul pandemiei, decalajul inegalității tinde să crească și mai mult.
Respondenții sunt, de asemenea, îngrijorați de creșterea nivelului datoriilor. Raportul dintre datorie și PIB a crescut la nivel global cu 13 procente în 2020 iasr estimările pe termen scurt arată că această tendință va continua.
Riscuri pe termen lung
Respondenții au identificat schimbările climatice drept cea mai mare amenințare la adresa umanității în următorul deceniu.
Inacțiunea climatică – în esență afaceri ca de obicei – ar putea duce la o pierdere globală de PIB între 4% și 18%, evident cu impact diferit de la o regiune la alta.
Experții au subliniat, de asemenea, că angajamentele actuale de decarbonizare luate la COP26 anul trecut încă nu sunt suficiente pentru a încetini încălzirea la obiectivul de 1,5°C stabilit în Acordul de la Paris privind clima, așa că sunt necesare mai multe măsuri pentru a atenua riscul de mediu.
Acestea fiind spuse, eforturile de a reduce schimbările climatice și de a rezolva problemele pe termen lung vor avea probabil un impact negativ pe termen scurt asupra economiei și societății globale, scrie Carmen Ang pe site-ul Visual Capitalist.