Evenimentul Istoric > Articole online > Ienicerii lui Erdogan, în pericol! Ambițiile neo-otomane au dus la o alianță a cruciaților
Articole online

Ienicerii lui Erdogan, în pericol! Ambițiile neo-otomane au dus la o alianță a cruciaților

Acordul a fost semnat la Washington de secretarul de stat Antony Blinken și ministrul grec de externe Nikos Dendias și autorizează în mod crucial utilizarea extinsă a bazelor grecești de către forțele americane. Pactul oferă cadrul legal pentru ca trupele americane să fie invitate de către forțele militare grecești în orice moment, în special dacă micul aliat mediteranean al SUA s-ar afla sub amenințare.

Veștile sunt cât se poate de rele pentru președintele turc Erdogan, avînd în vedere că acesta a încercat să intimideze Grecia din punct de vedere militar
în așa fel încât Turcia să poată exploata petrol și gaze naturale în apele grecești și cipriote.

„Acesta nu este un acord … împotriva oricui altcuiva”, Totuși….

De altfel, una dintre bazele grecești în cauză este la câțiva kilometri de Turcia; cu toate acestea, grecii dau asigurări : „Acesta nu este un acord … împotriva oricui altcuiva”, a spus ministrul de Externe grec Nikos Dendias într-un interviu acordat The Associated Press după ceremonia de semnare.
Cu toate astea, ministrul grec nu a exitat să pună punctul pe i, „În estul Mediteranei, Grecia se confruntă cu un casus belli, o amenințare cu războiul dacă își exercită drepturile suverane și, trebuie să spun, Grecia se confruntă cu provocări zilnice”, a declarat Dendias, potrivit ziarului turcesc Daily Sabah, amintind că „Grecia se angajează să rezolve disputele cu diplomație și întotdeauna în conformitate cu dreptul internațional”, a spus el.

„Este un acord între Grecia și Statele Unite ale Americii, iar scopul acordului este stabilitatea și prosperitatea ambelor țări ale noastre”.
Dendias a apărat și pactul și exercițiile militare comune cu Franța ca pe „un acord complementar NATO” dînd asigurări că acestea „nu diminuează rolul NATO”. Declarațiile lui Dendias sunt un răspuns la afirmațiile secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a acuzat Atena că intră în „concurență” și „dulează” NATO prin cooperarea militară aprofundată cu Franța.

Perspectiva unei întruntări militare majore e din ce în ce mai îndepărtată

Turcia acuză și ea de ani de zile Grecia că „militarizează” imprudent insulele din Marea Egee, aproape de coastele Turciei.
Grecia și Ciprul sunt, însă, nemulțumite că atât NATO, cât și UE nu dau un răspuns ferm la extinderea revendicărilor turcești în estul Mediteranei. O mare problemă, de pildă, este că Turcia se folosește teritoriile ocupate în nordul Ciprului (Așa-zisa Republică Turcă a Ciprului de Nord) pentru a revendica drepturile asupra apelor care înconjoară insula.

Din fericire, perspectiva unui „război fierbinte” e din ce în ce mai îndepărtată, având în vedere prezența militară crescută a SUA și a Franței în bazele de pe insulele grecești. În ciuda înrăutățirii relațiilor cu SUA, Ankara se va gândi de două ori înainte de a permite lucrurilor să escaladeze într-o confruntare militară majoră, scrie zerohedge.com.

Registration

Aici iti poti reseta parola