Regulile NATO îi permit lui Erdogan să-și facă jocurile
Conform regulilor NATO, orice decizie privind extinderea trebuie luată „prin acord unanim”, dând efectiv oricărui membru, inclusiv Turciei, dreptul de veto asupra potențialilor membri.
Ankara a urmărit îndeaproape evoluțiile privind posibila aderare la NATO a Finlandei și Suediei, dar nu are o opinie favorabilă în acest sens, a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan.
Turcia nu ar saluta aderarea Finlandei și Suediei aderarea la alianța NATO, a spus el, descriind inițiativa drept o greșeală.
„Nu avem o opinie pozitivă. Țările scandinave sunt ca o casă de oaspeți pentru organizațiile teroriste”, a spus Erdoğan reporterilor după rugăciunile de vineri la Istanbul.
Erdogan a explicat că foștii conducători ai Turciei „au făcut o greșeală” dând undă verde aderării Greciei la NATO în 1952.
„Noi, ca țară, nu vrem să facem o a doua greșeală în această problemă”, a spus el.
Ce reproșează Turcia Suediei?
Deși Turcia a menținut relații bune cu Finlanda, a avut unele dezacorduri cu Suedia din cauza sprijinului acordat de această țară scandinavă kurzilor din YPG și opoziției la incursiunile militare transfrontaliere ale Turcieidin nordul Siriei.
În iulie 2020, Turcia a reacționat vehement la întâlnirea pe care ministrul de externe al Suediei a avut-o cu membrii grupării YPG. Ministerul turc de Externe a declarat că incidentul „ ridică semne de întrebare serioase cu privire la abordarea Suediei de a combate terorismul ca o chestiune prioritară”.
Mai mult, Turcia a sprijinit în mod tradițional politica de deschidere a NATO pentru extinderea ulterioară. Cu toate acestea, Ankara și-a menținut o poziție neutră în criza din Ucraina și și-a asumat un rol de mediator, menținând deschise canalele de comunicare cu ambele părți în conflict.
De la începutul conflictului, Ankara s-a oferit să medieze între cele două părți și să găzduiască discuții de pace, subliniind sprijinul său pentru integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei. În timp ce Ankara s-a opus sancțiunilor internaționale menite să izoleze Moscova, și-a închis și strâmtorii pentru a împiedica unele nave rusești să le traverseze.
Erdogan așteaptă ceva în schimb
E greu de crezut că Erdogan va putea să zădărnicească acest plan american. Cel mai probabil, „sultanul” așteaptă ceva în schimb. Și e posibil ca americanii să-i dea satisfacție.
Statele Unite colaborează cu Turcia în ceea ce privește potențiala aderare a Finlandei și a Suediei la NATO, a declarat vineri Casa Albă, după ce Ankara și-a exprimat obiecțiile.
Purtătorul de cuvânt Jen Psaki a adresat guvernului turc o explicație a opiniilor lor, dar a spus că administrația președintelui american Joe Biden „continuă să lucreze cu Turcia” pe acest subiect.
„Nu există nicio îndoială, și ați observat acest lucru din declarațiile publice ale unui număr de lideri NATO, există un sprijin larg din partea țărilor membre NATO pentru Finlanda și interesul declarat al Suediei de a solicita aderarea la NATO”, a spus Psaki, citată de Daily Sabah.