Manole Bivol, fostul primar al oraşului Piteşti, a fost unul dintre oamenii care în 1982 a atras atenţia greilor din Partidul Comunist Român (PCR) şi implicit pe cea a liderului Nicolae Ceauşescu.
La acea vreme el a atins vârful carierei politice şi a fost numit primar al oraşului Piteşti, rol în care a organizat foarte bine vizita de lucru a lui Nicolae Ceaușescu, din 11-12 august 1982. Atunci, în Piața „Lenin” (Vasile Milea) a fost organizat un mare miting (n.r. – foto principală), conform infopitesti.ro.
De fapt, acela a fost şi momentul care a marcat decisiv debutul mandatului său. Din balconul Casei Albe, Ceaușescu a scos în evidenţă că la conducerea oraşului Piteşti era un om capabil: „Piteștiul a devenit un oraș modern, cu clădiri care oglindesc priceperea și hărnicia oamenilor muncii din construcții, dar și bunul gust – recunoscut, de altfel – pe care îl au argeșenii”, spune Nicolae Ceauşescu.
Preşedintele Republicii Socialiste România nu se oprea acolo cu „dedicaţiile” pentru Manole Bivol. Noului primar din Piteşti i se trasa discret următoare sarcină. „Să ridicăm la un nivel tot mai înalt activitatea culturală, să dezvoltăm formele tradiționale ale artei populare, în care, de asemenea, Argeșul are tradiții foarte bune”, completa Ceauşescu.
Cine a fost Manole Bivol?
„Manole Bivol s-a născut la 18 septembrie 1934, la Câmpulung Muscel. La 17 ani, în 1951, se angajează ca muncitor la Uzina Mecanică Muscel (ulterior, ARO), până în 1975. Între timp, ajunge membru P.C.R. și se înscrie la Liceul Dinicu Golescu din Câmpulung, la seral, pe care-l absolvă în 1965.
Tot la seral, termină, în 1973, Facultatea de Economie din București. Ajunge secretar de partid pe uzină, până în 1975, când este numit, peste noapte, viceprimar al orașului Câmpulung. Se dovedește a fi muncitor – cei 24 de ani de uzină și-au spus cuvântul -, ajungând primar al orașului (1977-1982).
Un mandat de succes, numai dacă menționăm realizarea cartierului Grui și a centurii ocolitoare rutiere, prin Vișoi. Este remarcat de conducerea județeană a P.C.R. și este numit primar al Piteștiului, în 1982, în locul lui Valeriu Nicolescu. Era un om cu bun-simț și bun organizator. Nu am auzit pe nimeni vorbindu-l de rău.
Este cel care sprijină determinant, în 1984, organizarea la Pitești a Concursului național de dans sportiv Dansul florilor, primul de acest gen din țară, cu ocazia Simfoniei Lalelelor”, notează sursa citată.
Manole Bivol a fost un bun gospodar
Jurnaliştii locali au mai subliniat că piteştenii care au trăit în Epoca de Aur nu uită că lui Manole Bivol i se datorează dublarea podurilor peste Râul Argeș și Râul Doamnei. Şi asta în contextul în care traficul nu era unul însemnat.
De asemenea, tot lui i se datorează și finalizarea cartierelor Exercițiu și Popa Șapcă. Totuşi, din motive încă neelucidate, în 1986 se termină aventura lui Manole Bivol ca edil al Piteştiului. Este trimis la Râmnicu-Vâlcea, ca secretar al Comitetului județean de partid.
Noul drum din cariera lui este considerat o retrogradare politică şi, în lipsa unor motive palpabile, aceasta poate fi pusă seama pe baza principiului rotirii cadrelor. Decembrie 1989 îl prinde pe vestitul Marin Bivol tot această funcție.
„Are curajul de a nu trimite detașamente ale gărzilor patriotice la Timișoara, înarmate cu bâte, cum au plecat de la Pitești și din alte orașe din sudul țării. Tocmai de aceea, este chemat doar ca martor în Procesul generalilor din 1990.
După 1990, Manole Bivol se adaptează rapid noii societăți, înființând o firmă privată, pe care o conduce până în 2004. Moare la 7 septembrie 2013, fiind îngropat la Pitești. Nota redacției: Din volumul în curs de elaborare Istoria primarilor de Pitești, prefecților și parlamentarilor de Argeș, de Jean Dumitrașcu”, arată infopitesti.ro.