Evenimentul Istoric > Articole online > Elena Ceauşescu şi recordul istoric din 1985. Pe urmele lui Nicolae Ceauşescu
Articole online

Elena Ceauşescu şi recordul istoric din 1985. Pe urmele lui Nicolae Ceauşescu

 

La vârful nomenclaturii comuniste se anticipa că ea urma să preia puterea în eventualitatea în care Nicolae Ceauşescu ar fi murit, astfel că în 1985, dorinţa ei de-a şi consolida influenţa nu a reprezentat chiar o surpriză. Tovarăşa îşi dorea cu ardoare să candideze din partea Frontului Unităţii Socialiste pentru un post de deputată în judeţul Argeş.

Şi cum în Epoca de Aur, de la dorinţă la putinţă se trecea repede dacă te chema Ceauşescu, Elena avea să devină prima deputată din istoria judeţului Argeş. Conform jurnaliştilor de la universulargesean.ro, rezultatul obţinut la alegeri a fost unul care nu mai are nevoie de niciun comentariu despre democraţia acelor vremuri.

Elena Ceauşescu a fost aleasă cu 99,9%

„Deşi puţină lume ştie, Coana Leana a fost deputat de Argeş, aleasă cu 99,9% din voturi în 1985, în Circumscripţia Electorală nr. 1 Piteşti Sud. (…) Chiar dacă era de fel din Dâmboviţa, Elena Ceauşescu a decis, ca şi Nea Nicu, de fel din Olt, să reprezinte în Marea Adunare Naţională, Argeşul.

Astfel, ea a fost, la alegerile din 17 martie 1985, candidatul Frontului Democraţiei şi Unităţii Socialiste în Circumscripţia Electorală Nr. 1 Piteşti Sud Argeş. La vremea respectivă, Coana Leana era deja academician doctor inginer, membru al Comitetului Politic Executiv al Comitetului Central al PCR, prim-vicepreşedinte al Guvernului şi preşedinta Consiliului Naţional pentru Ştiinţă şi Tehnologie.

Însă, deşi avea atâtea funcţii şi titluri, şi era deja Cabinetul 2, Ceauşeasca a ţinut să facă parte şi din Marea Adunare  Naţională”, arată sursa citată.

Ce rol avea Frontul Unităţii Socialiste

Totuşi, ce reprezenta Frontul Unităţii Socialiste? Graţie jurnaliştilor locali, aflăm că FUS era o organizaţie politică înfiinţată în anul 1968, la Plenara CC al PCR din 24 -25 octombrie. La acea vreme s-a decis realizarea unei structuri care să grupeze în jurul şi sub conducerea PCR toate organizaţiile politice, obşteşti şi profesionale din România.

De asemenea, FUS urma să fie singura structură abilitată să propună candidaţi la alegerile legislative locale. „După scrutinul din martie, câştigat de Front cu 99,9% din voturi, Elena Ceauşescu a fost aleasă reprezentanta piteştenilor în MAN.

În campania electorală, mii de postere cu Coana Leana au împânzit oraşul, piteştenii fiind îndemnaţi să o voteze. Cea care a ajuns dintr-o simplă ţărancă prima doamnă a ţării, s-a născut pe 7 ianuarie 1919 în Petreşti – Dâmboviţa, o comună situată la doar câţiva kilometri de Argeş”, mai arată sursa citată.

Despre adevărata dată la care a fost născută Elena Ceauşescu puteţi citi mai multe informaţii în Povestea de dragoste a cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu.

 sursa: universulargesean.ro

 

Registration

Aici iti poti reseta parola