Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Manevre provocatoare în Marele Nord. Un nou punct fierbinte pe harta lumii
Articole online

Manevre provocatoare în Marele Nord. Un nou punct fierbinte pe harta lumii

Două portavioane americane în coasta lui Putin

NATO a decis să trimită două dintre cele mai puternice arme ale sale navale, portavioanele „HMS Prince of Wales” și „ USS Harry S Truman” spre Norvegia la exercițiile Cold Response cu scopul de a antrena întărirea din nordul Norvegiei.
Cold Response va fi cel mai mare exercițiu NATO din interiorul Cercului Arctic din anii 1980. Aproximativ 35.000 de soldați din 28 de națiuni vor participa la manevre. O parte semnificativă a antrenamentului care începe în martie va fi pe mare și în aer.

Pregătirea pentru exercițiul planificat de lungă durată este deja în desfășurare și nu este direct legată de conflictul actual dintre NATO și Moscova cu privire la Ucraina. Cu toate acestea, un conflict în Europa de Est s-ar putea răspândi în Arctica, deoarece Peninsula Kola găzduiește unele dintre cele mai puternice sisteme de arme ale Rusiei, inclusiv rachete de croazieră hipersonice și componenta navală a triadei nucleare strategice.

Formidabila amenințare a rachetelor hipersonice Tsirkon

Pe 24 decembrie, președintele Vladimir Putin a declarat că forțele sale militare au tras cu succes o salvă simultană a rachetei hipersonice Tsirkon. Rachetele sunt gata pentru instalare pe fregatele Flotei Nordului, dar și pe submarinele multifuncționale de generația a 4-a din clasa Yasen.

Lansate din sectorul rusesc al Mării Barents, rachetele Tsirkon ar putea atinge ținte în Marea Norvegiei în aproximativ 10 până la 15 minute dacă Moscova, într-un conflict de război, ar alege să își activeze conceptul de apărare Bastion, menit să refuze forțelor NATO controlul asupra mărilor Norvegiei și Groenlandei

Observatorii militari ruși susțin că Tsirkon, având capacitatea de a manevra în timpul zborului, poate ocoli cu ușurință sistemele de autoprotecție sol-aer ale americanilor și britanicilor.

Marea Britanie intră în joc

Pe 11 ianuarie, Marina Regală a Regatului Unit a anunțat că cel mai nou portavion al său, „HMS Prince of Wales”, va naviga către Arctica pentru a conduce implicarea navală în exercițiul de amploare Cold Response condus de Norvegia.

„NATO este piatra de temelie a apărării Marii Britanii, iar angajamentul nostru față de alianță este absolut și este un privilegiu să fim comandantul componentei maritime din Regatul Unit care îndeplinește rolul nostru vital în acest an”, a declarat contraamiralul Mike Utley, comandantul Forței de atac din Marea Britanie.
„Marina Regală este globală, modernă, pregătită și bine plasată pentru a sprijini NATO în toate eforturile sale”, a spus Utley.
În următoarele 12 luni, „HMS Prince of Wales” este responsabil pentru conducerea Forței maritime de înaltă pregătire a NATO, un grup operativ format pentru a se ocupa de evenimentele globale majore.
Noul portavion este al doilea din clasa Queen Elizabeth și poate opera 24 până la 36 de avioane de luptă F-35 și 14 elicoptere, inclusiv Apache.

Cold Response 2022 (CR22) începe în a doua jumătate a lunii martie și va continua până la începutul lunii aprilie. Planul american era ca grupurile să navigheze prin Suez în Golf, dar grupul de transport american „USS Harry S Truman” a fost reținut în estul Mediteranei, din cauza amenințării militare a Rusiei la adresa Ucrainei.
„USS Harry S Truman” (CVN-75) este din clasa Nimitz și poate folosi 90 de avioane de luptă și elicoptere. Nava este alimentată de două reactoare nucleare.Potrivit celei mai recente actualizări din partea Forțelor Armate Norvegiene, Exercise Cold Response va folosi 14.000 de soldați pe uscat, 13.000 pe mare și 8.000 de avioane de serviciu și din cartierele generale la diferite baze, anunță The Barents Observer.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola