Evenimentul Istoric > Articole online > Mai e nevoie de oameni? Roboții intră în război în misiuni anti-tanc
Articole online

Mai e nevoie de oameni? Roboții intră în război în misiuni anti-tanc

Conceptul care evoluează rapid este de a optimiza o rețea de ultimă generație între vehiculele blindate cu echipaj care operează într-o capacitate de comandă și control și roboți înarmați, capabili să testeze apărarea inamicului, să efectueze supravegherea sub focul inamicului sau să tragă pur și simplu și să distrugă ținte inamice atunci când sunt dirijate de oameni.

Astfel, devine tot mai evident că armata SUA va opera în curând roboți capabili să distrugă vehiculele blindate inamice cu rachete antitanc.

Dar și să supravegheze zonele de război sub focul inamicului și să identifice obiective de țintire, aflate în câteva secunde datorită progresului rapid cu mai multe programe noi de roboți armați.

Multe din noile platforme funcționează acum cu o arhitectură de control a focului fără fir, construită de cei de la Kongsberg.

Mai exact, este vorba de o turelă blindată robotizată cu mitraliere de rachete anti-tanc Javelin și un tun de 30 mm montat pe robot.

Aceste sisteme robotice în curs de dezvoltare sunt destinate conectării în rețea cu vehicule cu echipaj în cadrul operațiunilor de luptă cu risc ridicat.

Fabricată de Kongsberg, turela MCT-30 este prima acționată de la distanță, fiind deja lansată în Statele Unite.

Sistemul a demonstrat „transmisiuni sigure de date video și de control al focului, inclusiv semnale de comandă prin radio de la stația de arme și rachetă”, precizează Kongsberg.

O demonstrație similară pentru RCV-Medium este programată pentru anul viitor.

Pe lângă arhitecturile de control al focului atât pentru RCV-Light, cât și pentru RCV-Medium, stațiile de armă comandate  de la distanță Kongsberg – CROWS J și respectiv MCT-30 – au fost selectate ca echipamente furnizate de guvern pentru experimentarea fazei 2 RCV . „Am avut patru vehicule robot care conduc o misiune tactică în timp ce personalul uman era la defilare”.

Un raport al Serviciului de Cercetare al Congresului, din 2019, care se referă la un plan mai amplu Army Robotic Combat Vehicle Campaign, susține că e nevoie ca RCV-Light să fie „mai mică de 10 tone, cu un singur vehicul capabil să fie transportat de mijloace rotative. Ar trebui să poată găzdui o rachetă ghidată antitanc (ATGM)”.

În cele din urmă, RCV-Heavy trebuie să fie o platformă robotică armată, transportabilă cu un C-17 și care să aibă capacitatea de a distruge tancurile inamice și vehiculele de luptă ale infanteriei.

„Am construit patru roboți care sunt vehicule cu șenile M113 recondiționate și am luat două Bradley și le-am transformat în două vehicule de comandă cu tot felul de senzori pe ele”, a declarat Jeff Langhout, șeful Ground Vehicle Systems Center, la Simpozionul anual al Asociației Armatei SUA.

Traducere de Luciana Pop

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola