Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Lukașenko devine umbra lui Putin. Ce s-a discutat la întâlnirea dintre cei doi lideri
Articole online

Lukașenko devine umbra lui Putin. Ce s-a discutat la întâlnirea dintre cei doi lideri

Putin-si-Alexandr-Lukaşenko

Refacerea legăturii Rusia-Belarus

Ca rezultat al unei întâlniri de la Moscova care a durat aproape patru ore, cei doi lideri au anunțat aprobarea a douăzeci și opt de programe de integrare. După cum a menționat Putin, prioritatea lor actuală este punerea în aplicare a dispozițiilor economice din 1999.  „Acesta este un efort major care se concentrează pe economie, finanțe și politica industrială care este virală, mai ales acum că lumea se confruntă cu apariția infecției cu coronavirus”, a spus el.

Aceste puncte includ convergența politicilor macroeconomice și a reglementărilor valutare, integrarea sistemelor de plată a consumatorilor, protecția comună a drepturilor consumatorilor și legile turismului. Rusia va continua să furnizeze partenerului său gaze naturale la prețuri puternic subvenționate, având planuri de a stabili o piață comună a gazului în următorii ani.

Întâlnirea dintre cei doi indică sfârșitul unei ere pentru Lukașenko, care și-a construit cariera pe ceea ce el și guvernul său au numit-o cu mândrie o „politică externă multi-vectorială”. Liderul bielorus a susținut o relație productivă cu Occidentul pentru a contracara ceea ce altfel ar fi dependența sa unilaterală de Kremlin. Viziunea strategică a lui Lukașenko era aceea a unui stat agil din punct de vedere geopolitic, care manevra cu abilitate relația cu vecinii mai puternici, pentru a-și păstra interesele economice și suveranitatea națională.

„După cum a menționat președintele Putin, scopul tuturor acestor măsuri este de a îmbunătăți bunăstarea popoarelor noastre. Integrarea noastră a fost inventată pentru a fi reciproc avantajoasă și nimic altceva. ” Însă Lukașenko nu este susținătorul principiului și entuziast al integrării pe care observatorii spectacolului de joi l-ar concluzia în vreun fel. În ultimii ani, guvernul Lukașenko nu s-a grăbit să formalizeze dispozițiile de integrare a tratatului, folosindu-se de legăturile cu guvernele occidentale.

Greșelile lui Lukașenko

Alegerile prezidențiale din Belarus din 2020 l-au făcut pe Lukașenko să devină motivul furiei maselor, întreaga populație considerând că voturile au fost falsificate. Situația s-a înrăutățit odată cu decizia sa de a pune la pământ un avion care-l transporta pe activistul opoziției din Belarus, Roman Protasevici. În acest moment, Lukașenko se confruntă cu cea mai dură provocare a mandatului său de douăzeci și șapte de ani ca lider al Belarusului.

În acest context, Lukașenko s-a întâlnit cu Putin pentru a aproba un acord prin care să-i fie restabilită puterea politică. În prezent, guvernul Lukașenko nu mai există, ci se dezvoltă rapid într-o umbră a Moscovei, fiind absorbit de vecinul său mai puternic, în urma unui program de schimbare greșit conceput de Occident.

Registration

Aici iti poti reseta parola