Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Putin atacă Ucraina cu Detașamentul de pedeapsă
Articole online

Putin atacă Ucraina cu Detașamentul de pedeapsă

Acum, în contextul uriașului conflict dintre Rusia și Ucraina, Direcția Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei pentru Regiunea Oriol a desecretizat documente referitoare la nativi din Ucraina care, în anii celui de-al Doilea Război Mondial, au condus operațiuni de executare în masă a unor civili.

Documentele vorbesc despre Detașamentul  de pedeapsă „Compania ucraineană”.

Printre documentele publicate de Direcția FSB se numără protocoalele interogatoriilor la care a fost supus Aleksandr Rodin.

Unitatea a acționat în districtul Znamenski, Regiunea Oriol, unde au fost uciși 170 de cetățeni pașnici.

Aleksandr Rodin a ucis șapte oameni, inclusiv trei copii cu vârste de pană la 8 ani, relatează RIA Novosti, citând documentele desecretizate.

Ghetman

În total, detașamentul număra 50 de oameni, comandant fiind fostul ofițer al Armatei Roșii, Nikolai Miroșnicenko („Ghetman”), care s-a predat hitleriștilor în 1941.

Detașamentul era format din patru plutoane: unul de patrulare, două de tragere și unul de lansatoare de mine.

Potrivit lui Aleksandr Rodin, din detașament făceau parte nativii din Ucraina Ivan Baiurov, Ivan Zerkal, Aleksei Peresîpkin, Vasimi Șataev și alții.

„Ulterior, când detașementul și-a dus la îndeplinire misiunea pusă de comandamentul neamț, eu și alții am fost înrolat ca soldat al armatei germane și am servit până la 12 februarie 1943, cu arma în mână am luptat împotriva poporului sovietic”, a povestit la interogatoriu Aleksandr Rodin.

El a vrut să plece în Germania, pentru a evita pedeapsa, dar nu a reușitt, pentru că soția nu și-a dat consimțământul pentru ieșirea din țară.

Mai târziu, a fost acuzat că și-a trădat Patria.

Comandantul detașamentului, Nikolai Miroșnicenko a fost arestat de către structurile securității de stat ale URSS, ulterior fiind condamnat la moarte prin împușcare de un tribunal militar, scrie vestidinrusia.ro.

Registration

Aici iti poti reseta parola