Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Agenți KGB ai lui Lukașenko se aflau la bordul avionului Ryanair deturnat
Articole online

Agenți KGB ai lui Lukașenko se aflau la bordul avionului Ryanair deturnat

Agenți ai serviciului de informații din Belarus se aflau la bordul avionului comercial, aflat în zbor spre Lituania, dar forțat să aterizeze la Minsk, duminică, iar un disident bielorus a fost arestat.

Disidentul Roman Protasevici, în vârstă de 26 de ani, este unul dintre cei mai vocali oponenți ai liderului Alexander Lukașenko.

Acesta a exprimat critici la adresa regimului din Belarus pe rețelele sociale, în special pe Telegram.

Protasevici a scăpat de acuzațiile de terorism și incitare la violență, aduse în țara sa, fugind în Polonia, unde a făcut cerere de azil politic în 2019.

Duminică, 23 mai, Protasevici se afla printre cei 171 depasageri de la bordul zborului FR4978 de la Atena către Vilnius.

Trecând prin spațiul aerian al Belarus, avionul comercial Boeing 737 a fost interceptat de un MiG-29 al forțelor aeriene ale acestei țări, care l-a obligat să aterizeze.

Piloților li s-a spus de la turnul de control că fusese anunțată o amenințare cu bombă la bordul avionului.

Aparatul a fost dirijat forțat către Minsk, deși alte câteva aeroporturi se aflau mai aproape.

Imediat ce avionul Ryanair a aterizat, agenți ai securității din Belarus, KGB, au urcat la bord și l-au arestat pe Protasevici. Acesta se găsește și acum în arest la Minsk.

S-a aflat ulterior că președintele Alexander Lukașenko a dat personal indicații pilotului MiG-29 să împiedice avionul comercial să părăsească spațiul aerian bielorus.

Vorbind în cadrul unei emisiuni matinale la Newstalk, un post de radio independent din Republica Irlanda, Michael O’Leary, șeful executiv al companiei Ryanair a calificat incidentul de duminică drept „o piraterie aeriană de stat”.

El a adăugat că, potrivit personalului Ryanair de la bord, martor ocular la incident, ofițeri KGB bieloruși „se aflau la bordul avionului, atunci când acesta a decolat de la Atena” și au participat la arestarea lui Protasevici, când aparatul a aterizat la Minsk.

Protasevici a fost prezentat într-o înregistrare video difuzată de autoritățile din Belarus, duminică seara. El riscă doisprezece ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat de incitare la revoltă.

Însă, dacă va fi găsit vinovat de acte de terorism, el riscă pedeapsa cu moartea.

Registration

Aici iti poti reseta parola