Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Lt. Ioan Plugaru, nr. PI/00124: „Raport privind informațiile obținute în urma atentatului împotriva lui Anwar al-Sadat”
Articole online

Lt. Ioan Plugaru, nr. PI/00124: „Raport privind informațiile obținute în urma atentatului împotriva lui Anwar al-Sadat”

ceausescu

Lt. Ioan Plugaru, nr. PI/00124: „Raport privind informațiile obținute în urma atentatului împotriva lui Anwar al-Sadat”

Ministerul de Interne

STRICT SECRET

Departamentul Securității de Stat

Copie nr. 2

Inspectoratul de Poliție Județean Constanța

Secția 0620

Nr. PI/00124 din data de 07.11.1981

Raport

Referitor la informațiile obținute prin contactarea lui „ALBU”, străin

La data de 7 noiembrie 1981, când [am] contactat pe ‘ALBU’, cetățean libanez, am aflat despre următoarele aspecte:

În urma atentatului împotriva lui Anwar al-Sadat, care a avut loc în timp ce ‘ALBU’ se afla în Egipt, a observat că palestinienii erau foarte fericiți la vestea morții lui Sadat. Prin urmare, în ziua înmormântării fostului președinte egiptean, în taberele palestiniene au avut loc adevărate sărbători, cu multe focuri de armă și o mare veselie. În zilele următoare, în timp ce asculta emisiunile „Vocea palestinienilor”, a fost foarte surprins să audă acest post de radio criticând România pentru că este singurul stat socialist care a trimis un reprezentant la slujba de înmormântare a unuia dintre cei mai mari dușmani ai poporului palestinian. În aceeași zi, în timp ce citea presa libaneză, mai exact ziarul Al Hawadis, a observat că aceeași problemă a fost menționată și de palestinieni, iar ulterior a confirmat această constatare în discuțiile sale cu unii cetățeni palestinieni.

În ceea ce privește situația din Liban, „ALBU” ne-a spus că, în ceea ce-i privește pe creștini, situația s-a calmat, deoarece cele două grupuri „Katepi” și „Falangele libaneze” s-au unit și au dat naștere Partidului Libanez, eliminând astfel toate tensiunile dintre ele.

Pe de altă parte, există din ce în ce mai multe divergențe în rândul palestinienilor, aceștia fiind împărțiți în foarte multe grupuri și partide, unii susținându-l pe Yasser Arafat și, prin urmare, rezolvarea [problemei palestiniene] prin negocieri, alții susținând rezolvarea [problemei palestiniene] prin luptă armată. Ulterior, un palestinian pe nume Mohsen Ibrahim a format recent un grup de comando care folosește metoda de a plasa bombe în anumite mașini aflate în locuri publice sau în apropierea unor clădiri [de interes], provocând un număr mare de victime și mari pagube materiale.

În plus, „ALBU” a mai subliniat că există divergențe între palestinieni care se termină uneori cu bătăi între ei, bătăi care se termină doar atunci când Yasser Arafat intervine pentru a-i calma. În legătură cu acest subiect, ‘ALBU’ a remarcat că atunci când Yasser Arafat intervine cu comandourile sale, el folosește numele de cod Abu Ammar, fapt cunoscut doar de adepții săi.

Ulterior, ‘ALBU’ a notat că în cadrul ‘Al Fatah’, Ahmed Jebril este responsabil de operațiunile externe și că acesta folosește pașapoarte pe alte nume decât al său.

[…]

Notă operațională

– O parte din lucrurile menționate de ‘ALBU’ sunt confirmate și de sursa ‘HAIDUC’, care este [de asemenea] cetățean străin.

Măsuri:

– Informațiile pe care le-am cules prin contactarea lui ‘ALBU’ cu privire la palestinieni vor fi coroborate și cu ajutorul sursei palestiniene ‘SANDU’.

– Acest raport va fi arhivat în dosarul ‘ALBU’ din DP-124, ca fact-checking pentru dosarul ‘HAIDUC’ și cu Unitatea Militară 0620 București, regiunea ‘Palestina‘.

Semnat de ofițerul 2 operațiuni

Lt. Ioan Plugaru

Sursa: Wilson Center

Registration

Aici iti poti reseta parola