Evenimentul Istoric > Articole online > LOVITURA SECOLULUI. Timp de decenii, CIA a spionat comunicaţiile secrete ale aliaţilor şi duşmanilor, inclusiv ale României. Cum asta?
Articole online

LOVITURA SECOLULUI. Timp de decenii, CIA a spionat comunicaţiile secrete ale aliaţilor şi duşmanilor, inclusiv ale României. Cum asta?

Compania se numeşte Crypto AG şi a obţinut un prim contract pentru a construi maşinăriile de codare pentru trupele americane în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.

Plină de bani, firma a devenit cel mai important fabricant de aparate de criptare timp de decenii, navigând pe valurile tehnologiei, de la angrenajele mecanice la circuitele electronice şi, în cele din urmă, la microcipuri şi softuri.

Clienţi, 120 de ţări

Firma elveţiană a câştigat milioane de dolari, vânzând echipamente în peste 120 de ţări, la începutul secolului al XXI-lea.

Clienţii săi erau Iranul, juntele militare din America Latină, rivalii nucleari India şi Pakistanul, dar chiar şi Vaticanul.

Potrivit documentelor, peste 120 de ţări au utilizat echipamente de criptare produse de firma Crypto AG începând din anii 1950 până în anii 2000. Documentele nu prezintă o listă completă, identificând 62 de clienţi.

Printre clienţi figurează Austria, Cehoslovacia, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Portugalia, România, Spania, Turcia, Vaticanul, Iugoslavia, ONU, Argentina, Brazilia, Venezuela, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Coreea de Sud, Filipine, India, Siria şi Liban.

Dar niciunul dintre aceşti clienţi nu a ştiut vreodată că firma elveţiană Crypto AG aparţinea în secret CIA, într-un parteneriat extrem de secretizat cu serviciile secrete vest-germane BND.

Aceste agenţii de spionaj au modificat sistemele companiei astfel încât să acceseze rapid codurile ţărilor care trimit mesaje criptate, este informaţia-bombă lansată pe piaţă de cotidianul american The Washington Post.

Acordul secret, unul dintre cel mai bine păstrate secrete ale Războiului Rece, este dezvăluit într-un documentar realizat de cotidianul The Washington Post alături de postul german de televiziune  ZDF.

„Thesaurus” sau „Rubicon”

Operaţiunea, denumită codificat iniţial „Thesaurus” şi ulterior „Rubicon”, este considerată una dintre cele mai îndrăzneţe din istoria CIA.

„A fost lovitura secolului în materie de colectare de informaţii. Guverne străine plăteau sume considerabile Statelor Unite şi Germaniei de Vest pentru privilegiul de a le fi citite cele mai secrete comunicaţii de cel puţin două (posibil cinci ori şase) ţări străine”, se arată în materialul realizat de Washington Post şi ZDF.

Începând din 1970, CIA şi fratele ei care descifra coduri, National Security Agency, controlau aproape toate aspectele operaţiunilor Crypto AG. Aşa că spionii americani şi vest-germani s-au aşezat şi au ascultat.

Supraveghere

Au supravegheat mollahii iranieni în timpul crizei ostaticilor din 1979, au furnizat informaţii despre armata argentiniană Marii Britanii, în timpul Războiului din Malvine, au urmărit campaniile de asasinare a dicatatorilor sud-americani şi au surprins liderii libieni felicitându-se pentru atentatul cu bombă asupra unei discoteci din Berlin, în 1986.

Există „ecouri” ale Crypto în bănuielile din jurul companiilor moderne, care se presupune că ar avea legături cu guverne străine, inclusiv compania producătoare de antivirus rusească Kaspersky, o aplicaţie de mesagerie care are legătură cu Emiratele Arabe Unite şi compania chineză de telecomunicaţii Huawei.

Programul avea limite. Principalii adversari ai SUA, inclusiv URSS şi China, nu au fost niciodată clienţii Crypto.

Bănuielile lor fondate în legătură cu relaţiile dintre companie şi Occident i-au determinat să se protejeze de expunere, chiar dacă istoria CIA sugerează că spionii americani au aflat multe de la supravegherea interacţiunilor altor ţări cu Moscova şi Beijingul.

Alte patru ţări ştiau

Potrivit documentelor, cel puţin patru ţări – Israelul, Suedia, Elveţia şi Marea Britanie – erau la curent cu operaţiunea de spionaj sau primeau informaţii secrete din partea Statelor Unite sau Germaniei de Vest.

Serviciul german de Informaţii (BND) s-a retras din operaţiune la începutul anilor 1990, de teama riscurilor expunerii.

Dar CIA a cumpărat acţiunile BND şi a continuat operaţiunea până în anul 2018, când acţiunile în cadrul Crypto au fost vândute, conform unor oficiali.

CIA şi BND au refuzat să facă vreun comentariu pe această temă, deşi oficiali din SUA şi Germania nu au contestat autenticitatea documentelor.

Andreas Linde, preşedintele companiei care deţine acum drepturile asupra activităţilor Crypto, a declarat că până acum nu a avut cunoştinţă despre colaborarea firmei cu CIA şi BND.

„Noi, în cadrul Crypto International, nu am avut niciodată vreo relaţie cu CIA şi BND şi vă rog să mă citaţi. Dacă spuneţi că este adevărat, în mod absolut mă simt trădat şi familia mea se simte trădată, cred că mulţi angajaţi se vor simţi trădaţi, le fel şi clienţii”, a declarat Andreas Linde.

Guvernul Elveţiei a anunţat iniţierea unei investigaţii în acest caz. Documentele CIA şi BND relevă că oficiali elveţieni aveau cunoştinţă despre colaborarea secretă cu SUA şi Germania.

Fostul coordonator al informaţiilor germane Bernd Schmidbauer a confirmat la ZDF existenţa acestei operaţiuni, apreciind că „Rubicon” a permis ”să se facă lumea un pic mai sigură”.

Societatea suedeză Crypto International, care a cumpărat Crypto AG, a apreciat că ancheta este ”foarte alarmată” şi a dat asigurări că nu are ”nicio legătură cu CIA sau BND”.

Registration

Aici iti poti reseta parola