Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Louis Armstrong și spionul: cum l-a folosit CIA ca pe un „cal troian” în Congo
Articole online

Louis Armstrong și spionul: cum l-a folosit CIA ca pe un „cal troian” în Congo

armstrong

Louis Armstrong și spionul: cum l-a folosit CIA ca pe un „cal troian” în Congo

A fost o seară memorabilă: Louis Armstrong, soția sa și un diplomat de la ambasada SUA luau cina într-un restaurant din ceea ce era încă Léopoldville, capitala Congo-ului proaspăt independent.

Trompetistul, cântărețul și liderul trupei, poreclit Satchmo în copilărie, se afla în mijlocul unui turneu în Africa, care avea să se întindă pe parcursul a mai multe luni, organizat și sponsorizat de Departamentul de Stat în încercarea de a îmbunătăți imaginea SUA în zeci de țări care tocmai își câștigaseră libertatea față de regimurile coloniale.

Ceea ce Armstrong nu știa era că gazda sa din acea noapte de noiembrie 1960 nu era atașatul politic, așa cum a fost descris, ci șeful CIA din Congo. De asemenea, el nu era deloc conștient de modul în care faima sa i-a permis spionului care purta o mică discuție de cealaltă parte a starurilor să obțină informații cruciale care aveau să faciliteze unele dintre cele mai controversate operațiuni ale întregului război rece.

„Armstrong era practic un cal troian pentru CIA. Este cu adevărat sfâșietor. A fost adus pentru a servi un interes care era complet contrar propriului său simț al ceea ce era corect sau greșit. El ar fi fost îngrozit”, a declarat Susan Williams, cercetător la School of Advanced Study de la Universitatea din Londra și autor al cărții White Malice, o nouă carte care expune amploarea uimitoare a activităților CIA în Africa Centrală și de Vest în anii 1950 și la începutul anilor ’60.

Documentele găsite de Williams în arhivele ONU în timpul a cinci ani de cercetări sugerează cu tărie că gazda familiei Armstrong, șeful CIA, Larry Devlin, și alți ofițeri de informații americani detașați în Congo au folosit acoperirea vizitei muzicienilor pentru a obține acces la provincia Katanga, importantă din punct de vedere strategic și foarte bogată, care se eliberase recent.

SUA, deși simpatizează cu agenda liderului provinciei, nu recunoscuseră oficial guvernul autoproclamat din această provincie

În Katanga existau multe lucruri care prezentau interes pentru CIA, de la înalți funcționari cu care nu se puteau întâlni altfel, până la infrastructura minieră crucială, cu 1.500 de tone de uraniu și un potențial vast de a obține mai mult. Turneul lui Armstrong în Katanga a fost ocazia perfectă, așa că Devlin și alții au zburat din capitală cu muzicianul și cu celebra sa trupă.

„Aveau nevoie de o acoperire și asta le-a oferit una”, a spus Williams.

Mai era ceva ce Armstrong, care se retrăsese dintr-un turneu similar în Uniunea Sovietică cu trei ani mai devreme în semn de protest față de rasismul din SUA, nu știa. CIA din Congo, condusă de Devlin, încerca să îl ucidă pe primul prim-ministru ales în mod democratic din Congo, Patrice Lumumba, în vârstă de 35 de ani, de teamă că acesta va conduce țara în tabăra sovietică. Istoricii cred acum că liderul naționalist dorea ca țara sa să rămână neutră în Războiul Rece.

La doar aproximativ un kilometru și jumătate din locul în care Armstrong și Devlin luaseră masa, carismaticul Lumumba era ținut prizonier în reședința sa oficială de către soldații loiali lui Joseph-Désiré Mobutu, tânărul șef militar cu o relație de colaborare strânsă cu CIA, care preluase efectiv puterea cu câteva săptămâni mai devreme.

La două luni de la turneul lui Armstrong, Lumumba a fost ucis în Katanga de către oficiali ai provinciei separatiste și ofițeri de poliție din Belgia. Mobutu avea să-și consolideze mai târziu controlul asupra Congo și să devină un client loial al SUA.

Devlin a susținut mai târziu că CIA a fost responsabilă, declarând în cadrul unei anchete a Congresului SUA că „lovitura de stat a lui Mobutu … a fost aranjată și susținută și, într-adevăr, gestionată de CIA”.

Uciderea lui Lumumba va fi unul dintre cele mai infame episoade ale războiului rece și a stârnit indignare în întreaga lume

Deși a acceptat responsabilitatea pentru lovitura de stat, CIA a negat întotdeauna implicarea. În 1975, Devlin a declarat în cadrul unei anchete guvernamentale din SUA că agenția a încercat să-l asasineze pe liderul naționalist în lunile anterioare, dar că și-a încetat activitatea cu mult înainte de crima propriu-zisă.

Cu toate acestea, Williams a găsit dovezi care pun la îndoială fiabilitatea mărturiei lui Devlin. Documente americane publicate recent arată că șeful stației CIA a trimis un agent cunoscut sub numele de WI/ROGUE la Thysville, orașul în care Lumumba a fost încarcerat în săptămânile dinaintea morții sale, cu mult după ce agenția a susținut că a renunțat la orice interes pentru posibila asasinare a popularului politician.

„Nu putem spune ce a făcut WI/ROGUE în Thysville, dar cel puțin subminează declarațiile lui Devlin”, a declarat Williams.

CIA a început să dezvolte o rețea de agenți, ajutoare angajate, colaboratori și clienți în Africa la scurt timp după crearea sa în 1947, bazându-se pe munca depusă în timpul celui de-al doilea război mondial. Până în 1960, această vastă rețea cuprindea lideri sindicali, oameni de afaceri, organizații culturale și educaționale, întreprinderi și chiar companii aeriene.

Agenția va fi implicată în unele dintre cele mai importante evenimente din istoria postcolonială a continentului.

Armstrong, care avea 59 de ani când a călătorit în Congo, a fost inspirat de experiențele sale de acolo pentru a colabora la realizarea unui musical numit The Real Ambassadors, scris de Dave și Iola Brubeck, care a fost interpretat și a devenit un album.

Registration

Aici iti poti reseta parola