Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 10 noiembrie 1928: A fost publicat romanul „Nimic nou pe Frontul de Vest”, celebra relatare din Primul Război Mondial
Articole online

10 noiembrie 1928: A fost publicat romanul „Nimic nou pe Frontul de Vest”, celebra relatare din Primul Război Mondial

10 noiembrie 1928: A fost publicat romanul „Nimic nou pe Frontul de Vest”, celebra relatare din Primul Război Mondial

Remarque (născut Erich Paul Remark) s-a născut în 1898 în Saxonia Inferioară, într-o familie cu origini franceze; s-a înrolat în armata germană la vârsta de 18 ani și a fost trimis să lupte pe Frontul de Vest, unde a fost rănit de cinci ori, ultima dată grav. Întorcându-se în Germania după război, și-a schimbat numele în ortografia franceză și a avut diverse slujbe – profesor, cioplitor de pietre, pilot de curse, jurnalist sportiv – în timp ce lucra la primul său roman.

Protagonistul acelui roman, „All Quiet on the Western Front” – titlul său german, „Im Westen nichts Neues” se traduce literal prin „În Vest, nimic nou” – este Paul Baumer, un tânăr soldat german care luptă în tranșeele Primului Război Mondial. Povestea începe în 1917, când jumătate din compania lui Baumer – mulți dintre ei colegi de școală din Germania – au fost uciși în luptă. Pe parcursul cărții, Paul însuși este rănit și spitalizat, pleacă acasă în permisie și se întoarce pe front, pentru a fi ucis cu aproximativ o săptămână înainte de armistițiul din 1918.

Între 10 noiembrie și 9 decembrie 1928, „Nimic nou pe Frontul de Vest” a fost publicat în serie în revista Vossische Zeitung. A fost lansată sub formă de carte în anul următor cu un succes fulminant, vânzându-se în același an în un milion și jumătate de exemplare. Deși editorii se temeau că interesul pentru Primul Război Mondial a scăzut la mai bine de 10 ani de la armistițiu, descrierea realistă a lui Remarque a războiului din tranșee din perspectiva tinerilor soldați a atins o coardă sensibilă la supraviețuitorii războiului – soldați și civili deopotrivă – și a provocat reacții puternice, atât pozitive, cât și negative, în întreaga lume. Tradus în cele din urmă în peste 20 de limbi, romanul a fost adaptat într-un film american aclamat în 1930.

Registration

Aici iti poti reseta parola