Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 10 noiembrie 1928: A fost publicat romanul „Nimic nou pe Frontul de Vest”, celebra relatare din Primul Război Mondial
Articole online

10 noiembrie 1928: A fost publicat romanul „Nimic nou pe Frontul de Vest”, celebra relatare din Primul Război Mondial

La 10 noiembrie 1928, în revista germană Vossische Zeitung apare prima parte din „Nimic nou pe Frontul de Vest”, celebrul roman al lui Erich Maria Remarque despre Primul Război Mondial.

10 noiembrie 1928: A fost publicat romanul „Nimic nou pe Frontul de Vest”, celebra relatare din Primul Război Mondial

Remarque (născut Erich Paul Remark) s-a născut în 1898 în Saxonia Inferioară, într-o familie cu origini franceze; s-a înrolat în armata germană la vârsta de 18 ani și a fost trimis să lupte pe Frontul de Vest, unde a fost rănit de cinci ori, ultima dată grav. Întorcându-se în Germania după război, și-a schimbat numele în ortografia franceză și a avut diverse slujbe – profesor, cioplitor de pietre, pilot de curse, jurnalist sportiv – în timp ce lucra la primul său roman.

Protagonistul acelui roman, „All Quiet on the Western Front” – titlul său german, „Im Westen nichts Neues” se traduce literal prin „În Vest, nimic nou” – este Paul Baumer, un tânăr soldat german care luptă în tranșeele Primului Război Mondial. Povestea începe în 1917, când jumătate din compania lui Baumer – mulți dintre ei colegi de școală din Germania – au fost uciși în luptă. Pe parcursul cărții, Paul însuși este rănit și spitalizat, pleacă acasă în permisie și se întoarce pe front, pentru a fi ucis cu aproximativ o săptămână înainte de armistițiul din 1918.

Între 10 noiembrie și 9 decembrie 1928, „Nimic nou pe Frontul de Vest” a fost publicat în serie în revista Vossische Zeitung. A fost lansată sub formă de carte în anul următor cu un succes fulminant, vânzându-se în același an în un milion și jumătate de exemplare. Deși editorii se temeau că interesul pentru Primul Război Mondial a scăzut la mai bine de 10 ani de la armistițiu, descrierea realistă a lui Remarque a războiului din tranșee din perspectiva tinerilor soldați a atins o coardă sensibilă la supraviețuitorii războiului – soldați și civili deopotrivă – și a provocat reacții puternice, atât pozitive, cât și negative, în întreaga lume. Tradus în cele din urmă în peste 20 de limbi, romanul a fost adaptat într-un film american aclamat în 1930.

Registration

Aici iti poti reseta parola