Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Legenda prințesei Khutulun, luptătoarea neînvinsă din Mongolia
Articole online

Legenda prințesei Khutulun, luptătoarea neînvinsă din Mongolia

Khutulun

O mare parte din informațiile cunoscute despre Khutulun provin din relatările istorice scrise de Marco Polo și de istoricul persan Rashad al-Din.

Legenda prințesei Khutulun, luptătoarea neînvinsă din Mongolia

Khutulun, singura fiică a lui Kaidu și stră-strănepoata lui Ginghis Han, a fost o prințesă mongolă și o războinică de temut. Kaidu a condus Hanatul Chagatai din Xinjiang și Asia Centrală, iar Khutulun a fost copilul său preferat.

Pe lângă faptul că l-a ajutat în campaniile sale militare, Kaidu s-a bazat foarte mult pe Khutulun pentru consiliere militară și politică. Era faimoasă pentru abilitățile sale atletice și a refuzat să se căsătorească cu orice pretendent dacă acesta nu reușea să o învingă într-o competiție de lupte libere. Colecta cai de la orice bărbat care nu reușea să o doboare și se spune că ar fi strâns 10.000 de cai, adunând o herghelie la fel de mare precum cea a împăraților.

Există mai multe relatări diferite despre căsătoria ei

Una dintre versiunile evenimentelor susține că ea și-a dat seama că existau zvonuri potrivit cărora ar fi avut o relație cu tatăl ei. Dându-și seama de efectele negative pe care aceste zvonuri le aveau asupra reputației tatălui ei, ea a ales să se căsătorească cu un bărbat fără să mai lupte. Potrivit relatării lui Rashad al-Din, ea s-a îndrăgostit în cele din urmă și s-a căsătorit cu un conducător mongol din Persia pe nume Ghazan.

Khutulun se luptă cu un pretendent

În alte povestiri, ea s-ar fi căsătorit cu un prizonier care nu reușise să îi asasineze tatăl.

Kaidu a vrut să o numească următorul khan după moartea sa, dar, sub presiunea puternică a celor paisprezece frați ai ei, a cedat. În schimb, l-a numit pe fratele ei, Orus, drept următorul conducător. Khutulun a fost de acord să îi acorde sprijinul politic lui Orus în schimbul unui post de comandant al armatei. Cei doi au menținut o alianță până la moartea ei din cauze necunoscute în 1306.

Povestea ei a fost sursă de inspirație pentru diverse opere de artă din întreaga Europă, inclusiv pentru fabulele savantului francez Francois Petis de La Croix și pentru o operă neterminată a compozitorului italian Giacomo Puccini. Aceste relatări fictive s-au amestecat cu înregistrările istorice contribuind la consolidarea mitului și a misterului vieții ei. În Mongolia, ea a fost amintită timp de secole drept o mare atletă și o războinică feroce.

Registration

Aici iti poti reseta parola