Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Legenda Arabiei moare ca să salveze viața a doi copii
Articole online

Legenda Arabiei moare ca să salveze viața a doi copii

T.E. Lawrence, cunoscut în lume ca Lawrence al Arabiei, moare pe 19 mai 1935, fiind atunci pensionar al Forțelor Aeriene Regale, care trăia sub un nume fals.

Legendarul erou de război, scriitor și savant arheolog nu a supraviețuit rănilor suferite într-un accident de motocicletă cu șase zile înainte.

El a pierdut controlul motocicletei în plină viteză, se vorbea de 90 km. pe oră, pe un drum din sudul Angliei și a fost proiectat peste ghidon. După șase zile a murit din cauza rănilor de la cap.

Chiar înainte de accident, o mașină neagră a trecut pe lângă Lawrence venind din sens opus. În acel moment, doi copii pe biciclete i-au apărut brusc în față, iar Lawrence a preferat să se sacrifice el decât să-i omoare pe băieți.

A învățat araba

Thomas Edward Lawrence s-a născut în Tremadog, Țara Galilor, în 1888. În 1896, familia sa s-a mutat la Oxford. Lawrence a studiat arhitectura și arheologia, pentru care a făcut o călătorie în Siria și Palestina controlate de Imperiul Otoman, în 1909.

În 1911, a câștigat o bursă pentru a se alătura unei expediții care excava o veche așezare hitită pe râul Eufrat.

A lucrat acolo timp de trei ani și în timpul liber a călătorit și a învățat araba.

În 1914, a explorat Sinaiul, în apropierea frontierei Arabiei controlate de Imperiul Otoman și a Egiptului controlat britanici.

Hărțile pe care Lawrence și asociații săi le-au făcut au avut o valoare strategică imediată la izbucnirea războiului dintre Marea Britanie și Imperiul Otoman în octombrie 1914.

În război

Lawrence s-a înrolat în armată și datorită expertizei sale în afacerile arabe a fost repartizat la Cairo ca ofițer de informații. A petrecut mai mult de un an în Egipt, procesând informații și în 1916 a însoțit un diplomat britanic în Arabia, unde Hussein ibn Ali, emirul de Mecca, proclamase o revoltă împotriva guvernării turcești.

Pagini: 1 2 3

Registration

Aici iti poti reseta parola